Câmpina – artă și cultură. Festivalul Jean de Krassowsky

Cultural (Categoria articolului)

A treia ediție a festivalului ”Jean de Krassowsky”, eveniment obișnuit de acum în viața culturală a orașului, organizat de Societatea Filarmonică din Câmpina în parteneriat cu Parohia Romano-Catolică din Câmpina, s-a desfășurat pe parcursul a două zile, marți 11 iulie și miercuri 12 iulie 2023, la ora 18:30, în Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”din Câmpina.

Reamintim că festivalul a primit numele de Jean de Krassowsky în memoria celui care a fost preot paroh al comunității romano catolice din Câmpina, din 1932 până în 1951. În timpul  apostolatului, acesta  s-a preocupat intens atât de creșterea  spirituală, de dezvoltarea teologică a enoriașilor, cât și de cea culturală.

Organiza frecvent manifestări culturale în anumite perioade ale timpurilor liturgice, susținute de o mică orchestră dirijată de el însuși, promovând și susținând muzica cultă.

Concertul din această seară a reunit soliști din diferite categorii de vârstă, amatori sau profesioniști, cu toții animați de aceeași pasiune: muzica clasică.

          Unii sunt deja cunoscuți publicului nostru din anii trecuți, alții participă pentru prima oară la acest concert.

 *Ștefana TIRONsoprană,  a urmat cursurile Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din București.

Din studenție este membră a Corului Național de Camera “Madrigal” ca artist liric și solistă, până în anul pensionării.

Începând cu anul 2000 este numită profesor  asociat, la catedra de canto a  Facultății de Pedagogie  de la Universitatea Națională de Muzica din București. Este și  membru fondator al Societății Filarmonice din Câmpina.

*Lidia Maria STADLERaltistă, inginer chimist, este membră a comunității catolice din Câmpina, membru în corul parohiei.

*Maria-Cristina CROITORU – orgă, absolventă a Institutului Politehnic București, organist amator de la vârsta de 12 ani la Biserica Catolică din Câmpina.

          *David NICHITA – 16 ani, violoncel, elev al Colegiului Carmen Sylva Ploiești. Membru Orchestra Liceului de Muzică Ploiești. Membru al Septetului Baroc Ploiești – Concert Consonanțe Filarmonica Ploiești si cvartetele de muzică de cameră ale Școlii de Muzică Ploiești. A obținut numeroase premii la concursurile de interpretare și concerte.

*Rafael NICHITA – 14 ani, flaut, elev al Colegiului Carmen Sylva Ploiești. Membru Orchestra “Allegrezza” Ploiești. A susținut concerte și a fost răsplătit cu premiul I la concursuri de interpretare instrumentală.

*Mihai NICHITA – 46 ani, organist, profesor de pian la Școala Music for Soul” Ploiești. Membru în corul Sancta Cecilia Ploiești și orchestra barocă Ars Magna Ploiești. A urmat cursurile de orgă și dirijat ale Institutului Ecumenic de Muzică Sacră București, având ca profesor printre alții pe doamna profesor Ștefana Tiron. Concerte la Muzeul Paul Constantinescu, Filarmonica Ploiești, Centrul Cultural “Aurel Stroe” – Bușteni.

*Sergiu DOBRESCU – 13 ani, pian, elev la Școala Centrală Câmpina, clasa a VI-a. A participat la masterclass-uri cu profesori și pianiști renumiți. A câștigat numeroase premii la concursurile naționale de pian. Membru în fundația Remember Enescu.

*Alexandru COJOCARU – 18 ani, chitarist amator începător, pasionat de construit, reparații diverse obiecte, drumeții.

*Mihail MIHALACHEchitară, fluier, caval, absolvent al Colegiului Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, viitor student la teologie. Este un tânăr fascinat de frumusețea sacră a lumii, de orizontul culturii și de creație.

*Andrei VELICHEorgă, elev în clasa a XII-a la Liceul Energetic din Câmpina.

*Radu STĂNESCUorgă, pian, elev în clasa a XII-a la Colegiul Nicolae Grigorescu din Câmpina, pianist și organist amator.

*Romeo ANASTASEorgă, absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din București, profesor de muzică, organist amator, membru al Societății Filarmonice din Câmpina.

*Laurențiu-Costin DUMITRUorgă, absolvent al Facultății de Teologie-Litere, specializarea Limba și literatura română, doctor în Teologie, vicepreședinte al Societății Filarmonice din Câmpina, organist titular al Bisericii Romano-Catolice din Câmpina, participant la masterclass-ul de orgă în cadrul Festivalului de artă de la Câmpina, 2019, organizator al Festivalului Jean de Krassowsky și al seriilor de recitaluri de orgă din luna decembrie, un parteneriat între Societatea Filarmonică din Câmpina și Biserica Romano-Catolică din Câmpina.

Publicul meloman a umplut biserica și s-a bucurat de un regal de muzică de calitate, din creațiile compozitorilor J. S. Bach, C. B. Balabastre, L. Boelmann, A. Cabezon, P. I. Ceaikovski, Fr. Chopin, P. Constantinescu, C. Gounod, A. Gubanov, A. Guilmant, G. F. Handel, J. L. Krebs, L. J. A. Lefebure-Wely, J. N. Lemmens, J. B. Lully, F. Mendelssohn-Bartholdy, W. A. Mozart, G. B. Pergolesi, B. Schmid, D. Zipoli, respectiv din secolul al XVI-lea, până la creatori contemporani.

 

Mălina Dumitru