Ploiești Jazz Festival ajuns la ediția XVIII. Ca în fiecare an, un răsfăț muzical de cea mai bună calitate.

Cultural (Categoria articolului)

 

Ploiești găzduiește de 18 ani cel mai important festival de muzică din județul Prahova. Nume internaționale și artiști români de excepție revin an de an în orașul care a găzduit 1969 primul Festival Național de Jazz din România. Având în vedere tradiția și istoria locului, Ploiești Jazz Festival este în prezent cel mai important festival de jazz din țară.

În acest an programul a propus iubitorilor muzicii fine câte două concerte pe zi timp de 5 zile, adică nu mai puțin de 4 ore de jazz și blues după lăsarea serii. După cum spuneam în acest au urcat pe scena din Ploiești artiști din România dar și mult așteptații maeștrii ai jazzului internațional.

Festivalul a început miercuri, pe 25 octombrie, cu un program denumit: "Feeling Good - A Tribute To The Great American Songbook", în care timp de două ore Orchestra Simfonică a Filarmonicii Ploiești împreună cu New Vegas Show și soliștii Petru Călinescu și Maximilian Muntean au cântat unele dintre cele mai îndrăgite melodii din țara inventatoare a jazz-ului, SUA. Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar "Swinging Voices & Jazz Notes" susținut de Corul Filarmonicii Ploiești împreună cu Ploiești Jazz Trio.

După o seară în care ne-am simțit ca într-un restaurant cochet din Chicago, am trecut la ritmuri europene cu Antonio Faraò Trio, astfel cei 3 italieni Antonio Faraò, Carlo Bavetta și Pasquale Fiore au încins atmosfera din Sala Ion Baciu cu un concert energic. Seara italienească a continuat cu reputatul pianist Giovanni Mirabassi și al său quartet, împreună cu vibratonistul Stefton Harris, toboșarul cubanez Lukmil Perez Herrera și cu Gianluca Renzi. Giovanni Mirabassi a pus în scenă un show de excepție perfect pentru a încheia a doua seară de festival.

Vineri a fost seara "tropicală". Echipați cu instrumente tradiționale, maeștrii de la Omar Sosa Quarteto AfroCubano, au prezentat audienței jazz-ul combinat cu ritmurile africano-cubaneze, care i-a dus pe spectatori cu gândul departe, pe o plajă din Havana cu nisipul fin și apa curată ca oglinda. După atât jazz, nu a stricat deloc o încheiere a serii de vineri cu un recital blues susținut de cunoscuta solistă americană China Moses, acompaniată de trup "The Wild Tribe"

Nelipsit de la evenimentele de profil organizate în Ploiești, saxofonistul Cătălin Milea a pus în scena un adevărat concert de improvizație, joc agil de armonii, pe scurt o adevărată construcție de arhitecturi sonore marca Cătălin Milea Tetrismatic Quartet. "Earth, Wind and Wonder" a concluzionat penultima seară de festival, acesta fiind numele celui mai recent album lansat de Don Braden Quartet, care a fost cântat din suflet pentru publicul ploieștean. După concerte toți cei doritori de și mai multă muzică bună au putut merge la Curtea Berarilor Timișoreana pentru un jam session cu Ploiești Jazz Trio.

Ajunși la ultima zi a festivalului Rick Margitza Quartet a deschis ultima seara de concerte, însă de departe cel mai așteptat concert a fost cel susținut de Robert Fonseca Trio ft. Ethnotic Project și Irina Sârbu. Astfel legendara vocea a blues-ului românesc a putut cânta în încheierea festivalului alături de un reprezentant de seamă al muzicii cubaneze, nominalizat la Premiile Grammy, Robert Fonseca.

Ploiești Jazz Festival a fost așadar un eveniment extrem de reușit, cu totul la superlativ, de la muzică până la organizare. Lumea se gândește deja la Jazz on the Rooftop ce va fi organizat în vara anului 2024 sau la următoarea ediție a Ploiești Jazz Festival, la care de abia așteaptă să revină.

 

Felix Precup