Simona Antonescu o aduce la viață pe “Chiajna din Casa Mușatinilor”

Cultural (Categoria articolului)

Chiar dacă nu au trecut decât câteva săptămâni de la începutul noului an, Câmpina nu pierde nicio ocazie se culturalizeze. Astfel, o nouă serată culturală marca Elstar a avut loc vineri, 19 ianuarie, ora 18.00.

Evenimentul a prilejuit de lansarea romanului istoric „Chiajna din Casa Mușatinilor” a Simonei Antonescu. Cartea reconstituie în detaliu universul istoric care a înconjurat-o pe doamna Chiajna, văzut prin prisma autoarei. Crearea acestui roman a fost pentru Simona Antonescu o adevărată provocare, existând foarte puține referințe în istoria noastră la adresa acestui personaj. Chiar dacă autoarea nu este sigură de veridicitatea vorbelor sale, este cert faptul că reușește să redea o imagine pe care cititorii o simt aproape de adevăr. Abilitatea ei de a scrie cu atâta naturalețe a fost apreciată și de invitații serii. După spusele lui Codruț Constantinescu, aprobate ulterior și de Cristian Crăciun, publicațiile Simonei Antonescu ar putea fi cu ușurință scenarii de film. 

Cartea “Chiajna din Casa Mușatinilor”, chiar dacă este un roman istoric, prezintă o perspectivă feminină într-un univers dominat de bărbați, autoarea reușind să își transmită bucuria și entuziasmul către cititori, punând sare și piper atât cât este nevoie. Romanul pornește din copilăria Chiajnei, iar în final personajului este lăsat pe o traiectorie ascendentă în viziunea oamenilor. Prin condeiul extraordinar de ușor al autoarei, opera este una dinamică, purtând cititorii prin tot feluri de locuri din perioada Evului Mediu european.   

În finalul evenimentului de la Librăria Elstrar a avut loc obișnuita sesiune de întrebări, care a creat, cu ajutorul publicului, discuții intense despre carte și despre procesul de creație al scriitoarei. Nu în cele din urmă, cei care au avut această dorință, au putut pleca cu un exemplar al cărții semnat chiar de autoare. 

Romanul istoric “Chiajna din Casa Mușatinilor” reprezintă o adevărată bogăție pentru noi toți, prin țesătura sa unică și prin trimiterile culturale pe care le face. Simona Antonescu demonstrează prin cartea sa istoria bogată pe care o avem, lăsând deoparte complexele noastre de inferioritate culturală, și restituie lumii un personaj uitat din istoria noastră. 

 

Alexia Bordei

Alexia Bordei