“Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca” lansată vineri la Elstrar

Cultural (Categoria articolului)

 

 

În seara de vineri, 8 decembrie, Librăria ELSTAR a susținut lansarea cărții “Ciprian Porumbescu - Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca”. Câmpinenii au avut astfel ocazia să pătrundă într-o adevărată lume istorică. 

„Jurnal 1879, Cernăuți-Stupca” se numără între primele jurnale ale compozitorului român, originalul fiind scris în limba germană. Cartea se află la ediția a cincea, iar cea mai curată variantă a sa, o reproducere fidelă a originalului, a fost editată de Stanca Scholz-Cionca, cea care a oferit valoare istorică lucrării prin acuratețea traducerii. Această carte, care poate fi citită fie ca un roman, fie pentru interesele politice sau istorice ale cititorilor, este în final un document istoric și prezintă un fragment din viața compozitorului român. Jurnalul expune, pe lângă un fragment istoric, și viața de familie a lui Ciprian Porumbescu prin relația sa cu familia, în special cu tatăl său. 

Amfitrionul Codruț Constantinescu i-a prezentat pe invitații serii, personalități implicate în cultura spațiului românesc, precum Simona Preda, Adrian Lesenciuc și Mădălin Focșa, care au luat cuvântul la eveniment. Cei trei nu au descris doar opera lui Ciprian Porumbescu, ci și viața acestuia și legăturile sale cu orașul Câmpina. Simona Preda a descris jurnalul ca pe o poveste a unui moment istoric, citind în final o pagină aleatorie din carte, o parte din povestea de dragoste a autorului. Adrian Lesenciuc a apreciat acuratețea noii ediții a jurnalului și a povestit despre viața lui Ciprian Porumbescu, raportându-se la creația sa. Nu în cele din urmă, Mădălin Focșa a prezentat într-un mod detaliat și captivant, ca o poveste, legătura cu orașul Câmpina a compozitorului Ciprian Porumbescu. Fiind un jurnal ilustrat, a prezentat imagini semnificative din viața autorului, inclusiv imagini cu vioara și pianul artistului sau imagini capturate la Câmpina. Cei trei invitați, chiar dacă au avut abordări diferite asupra subiectului, s-au completat perfect prin informațiile și poveștile aduse de fiecare, reușind în final să lase spectatorii cu  “lecția învățată”.  

Evenimentul s-a încheiat ca de obicei cu întrebări din partea publicului, care au dus spre și mai multe povestiri. Seri ca aceasta dovedesc faptul că micuțul nostru oraș, Câmpina, consumă cultură de calitate, așa cum a scos-o în evidență și Adrian Lesenciuc. 

 

Alexia Bordei