Cocktail de arte cu iz feeric şi gust nobiliar încununat de o Dalie  

Cultural (Categoria articolului)

 

Ca o poveste de bal princiar s-a derulat filmul evenimentului de luni, 23 octombrie, “Regal… în oraşul regal” la Hotel Palace - Sinaia. Sub alte auspicii, o prezentare de modă s-ar fi putut petrece oriunde ca un episod dintr-un serial cu acelaşi titlu şi aceeaşi regizori, diferenţa făcând-o doar variaţiile de subiect şi intrigă.

De data asta a fost altfel, o “dalie albastră”. Toate muzele şi toate artele şi-au dat întâlnire în incinta Hotelului Palace Sinaia, nicăieri, cu excepţia palatelor, mai cu tentă regală decât acolo. Cea care a reuşit să le adune pe toate în acest loc, sub aceleaşi lumini şi candelabre, pe aceeaşi pardoseală de marmură sclipitoare, în a cărei oglindire puteai la propriu să-ţi aranjezi mustaţa, reverul, cravata, pliurile, chiar şi zâmbetul, este o creatoare de modă vestită, premiată, inedită, care locuieşte la noi în urbe, o personalitate de o eleganţă, delicateţe şi apariţie încântătoare, o profesoară de filologie ca formaţie, ce a abandonat visul unei cariere la catedră pentru a deveni, cum spuneau gurile rele, “croitoreasă”. Devenirea Deliei Lazăr nu s-a limitat la un atelier de croitorie local cu o afacere mulţumitoare. Delia Lazăr şi-a croit un brand şi o faimă, în şi dincolo de graniţele României prin “Dahlia Couture”.

Nu e de mirare că, atunci când Distinsa Doamnă a Stilului şi-a organizat serata regală şi a cerut aportul şi participarea unei lumi selecte în gust, rafinament şi nobiliaritate de sânge sau de suflet, prieteni, cunoştinţe, admiratori, colaboratori au spus “prezent cu mare drag!”

Seara de neuitat s-a derulat ca un spectacol cu scene dintr-un bal aristocratic de epocă retro cu alocuţiuni, muzică, dans, prezentare de colecţii de artă vestimentară (în primul rând), artă plastică, artă culinară, artă florală, dineu, prezentare de carte, şi, ca un tot învăluitor, artă princiară. În arhitectura inegalabilă a Hotelului Palace, toate celelalte arte în stil de epocă s-au simţit acasă.

Prinţesa Dahlia de la Câmpina a venit cu o suită aleasă. Suita era vegheată din neant de muze.

Astfel Muza Clio - a istoriei - l-a inspirat pe istoricul Codruţ Constantinescu în discursul său despre casa regală şi întâmplări legate de Câmpina, Sinaia şi împrejurimile lor.

Polimnia - muza elocinţei - i-a inspirat colonelului Marian Dulă istorisirea şi omagierea garnizoanei regale.

Urania - muza astronomiei - i-a inspirat lui Florin Predescu alegerea “steluţelor” de la “Fundaţia Zamolxes”, diafanele eleve şi studente ce urmau să prezinte sclipitor la parada modei colecţia vestimentară de rochii şi accesorii de mireasă a Dahliei.

Vă imaginaţi câtă pasiune şi bucurie au simţit aceste domniţe, majoritatea pentru prima dată pe o scenă în faţa unui public atât de select, îmbrăcate angelic, dive neextravagante, inspirate de Muza Erato - muza liricii şi a graţiei feminine - să păşească atent, să împletească frumuseţea lor cu splendoarea ansamblului vestimentar, aranjate ore-n şir în culise de Lidia Ellesdörfer, de la firma câmpineană “Cleopatra Esthetics by Lidia Ellesdörfer” şi de “BES Romania SRL” în maniera unei “poezii epice” cum doar Muza Calliope ar fi putut să le-o inspire.

Arta culinară de la Câmpina a fost prezentă şi ea prin “Cofetăria IriPan” şi “Atelier Fromage”. Tot din oraşul nostru a fost şi “IRI’s FoTo Studio”; neobosita Irina Chira a imortalizat de dimineaţă până-n creştetul nopţii sutele de ipostaze în care s-au găsit în culise sau la rampă invitaţii şi protagoniştii acestui regal.

Dalia nu are suită doar la Câmpina, ci şi la Bucureşti, în plus o sumedenie de prieteni şi cunoştinţe de marcă nobiliară pretutindeni în lumea largă. Nu-i putem numi aici pe toţi care au participat cu câte ceva, dar amintim în treacăt cum au mai sărit muzele-n ajutor.

Euterpe - muza muzicii - a trimis inspiraţie unor muzicieni de la operă şi conservator iar Terpsihora a delectat privirile cu o pereche de dansatori. Surpriza muzicală a serii a fost renumita cântăreaţă Ileana Şipoteanu şi celebrul ei şlagăr care a lansat-o “Ce mult te-am iubit”. O mare surpriză a produs publicului vocea tinerei câmpinence Livia Pisăliţă. După ce a prezentat cu celelalte fotomodele o rochie de mireasă, Livia a fost invitată să cânte. Şi-a ales o bucată foarte dificilă, “Copacul”, celebra melodie lansată de Aurelian Andreescu. Când a ajuns la refren, publicul a izbucnit în aplauze…

În acea seară de neuitat, cei prezenţi s-au mai bucurat şi de alte răsfăţuri artistice, galerie de tablouri ale pictorilor Iulia Gaga Ştefan şi Alavaţchi Alexandru, aranjamentele florale de pe coridoare, de pe vestimentaţia fotomodelelor şi ale unor doamne distinse, în special având ca bază flori de dalie, realizată de firma “Chic Fleuriste”, expoziţia de pălării de epocă de la “DeCorina Hats - Millinery”, vinuri de colecţie de la “Viile Metamorfosis”.

Thalia - muza bunei dispoziţii - l-a inspirat pe Prinţul Nicolae al României, care a depănat celor prezenţi amintiri anecdotice legate de întâmplările sale în compania Regelui Mihai. În acest cadru, Alteţa Sa a prezentat şi cartea sa “Bunicul meu, Regele Mihai” şi a avut o foarte lungă sesiune fotografică, cu multă amabilitate şi candoare, nerefuzând pe nimeni care şi-ar fi dorit să se fotografieze cu dânsul.

În cadrul emisiunii de interviuri “25” al publicaţiei noastre, Delia Lazăr a răspuns la întrebarea “Definiţi succesul” adresată fiecărui interlocutor sintetizând succesul în trei cuvinte de bază: pasiune, perseverenţă, şansă (ţinând să sublinieze, nu noroc, ci şansă). “Dacă toate cele trei componente sunt în cantităţi suficiente, eu zic că succesu-i garantat.”- a concluzionat creatoarea de stil.

Am spune noi că norocul ţine de un moment al hazardului iar şansa ţine de un moment în care s-au acumulat mai multe conjuncturi favorabile.      

Delia Lazăr, datorită pasiunii ei pentru eleganţă, nobleţe, frumuseţe şi perseverenţei ei pentru a le cultiva prolific, a creeat “Dahlia Couture”.

Pentru Dahlia au existat multe momente în care sorţii i-au fost de bun augur în asscensiunea spre succes. Însă memorabila seară regală a depăşit un succes, a trecut frontierele realizabilului prin măiestrie, tenacitate şi sorţi de izbândă, a fost în fapt împlinirea unui vis fantastic din cărţile cu basme alegorice transpus într-o realitate vie.

Delia, Dalia, Dahlia, nume dat unei flori aduse din Mexic de botanistul suedez Andreas Dahl, a cărei variantă albastră horticultorii încă n-au reuşit să o creeze. Pentru un vis sau o probabilitate la graniţa imposibilului, latinii spun “la calendele greceşti”, francezii “la cuibul câinelui”, românii “la paştele cailor” iar englezii “la dalia albastră”.

În seara regalului din oraşul regal, Dalia s-a făcut albastră, nu la vedere ci în sânge. Ultima seară a Daliei albastre când lumea se pregătea de prima seară a cactusului negru.

 

Dan Precup

 

Foto: Irina Chira