Prahovenii iubitori de cultură au luat cu asalt muzeele din județ, la Noaptea Muzeelor. Castelul B.P.Hașdeu a fost printre vedetele serii.

Cultural (Categoria articolului)

Noaptea muzeelor s-a dovedit a fi un adevărat succes. Mii de Prahoveni și-au petrecut seara de sâmbătă participând la evenimetele culturale organizate în orașele și comunele din județul nostru.

La Câmpina, Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost vedeta serii. 1.120 de persoane au vizitat muzeul castel din orașul nostru, reprezentând un număr record de vizitatori. Au fost mulți vizitatori și din localități învecinate, ba chiar și-au făcut apariția unele grupuri din Bucrești sau Brașov. Pe parcursul nopții s-au format cozi la intrare, însă lumea și-a așteptat cu răbdare rândul. Poveștile și miturile despre această clădire, au facut-o probabil, un punct de mare interes în rândurile curioșilor. Cei amatori de supranatural se pot declara ”dezamăgiți”… La castel nu i-a întâmpinat nici o fantomă și nici nu au auzit pianul Iulei Hasdeu în miez de noapte, în schimb au fost întâmpinați de muzeograful Dragoș Stanciu, care a fost ghidul muzeului pentru numeroșii vizitatori. Cât despre pian… Nu a cântat Iulia Hasdeu în miez de noapte, dar cei curioși l-au putut asculta duminică de dimineață când s-a petrecut Festivalul Concurs Național de Interpretare Pianistică ”Iulia Hasdeu”, manifestare culturală sub egida UNESCO, care a ajuns la ediția cu numărul 23.

Municipiul Ploiești a oferit și el iubitorilor de artă, o seară plină de evenimete culturale care au inclus, concerte de jazz, expoziții stradale și muzee deschise până târziu în noapte. Filarmonica ”Paul Constantinescu” a organizat evenimentul cultural ”Nocturnă Muzicală”, unde vizitatorii au putut viziona expoziția permanentă de afișe cu istoria jazz-ului în Ploiești și România, precum și proiecții ale unora dintre cele mai importante evenimente organizate de Filarmonica Ploiești. A fost ”forfotă culturală” și la Muzeul Memorial ”Paul Constantiescu”, unde vizitatorii au putut asculta și un concert oferit de elevii Liceului de Artă “Carmen Sylva”, dar și la Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu”, Muzeul de Istorie și Arheologie sau Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu Quintus, care a fost vizitat de un număr record de 3215 de persoane.

Pe Valea Prahovei de asemenea s-au desfășurat multe evenimente dedicate Nopții Muzeelor și ca în fiecare an turiștii au fost prezenți în număr mare la Castelul Peleș din Sinaia, la Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, dar și la Muzeul Cinegetic din Posada, unul dintre cele mai vizitate muzee din județ pe tot parcursul anului.

Nici comunele nu s-au lăsat mai prejos, în Comuna Urlați la Conacul Belu, a fost organizat un concert de muzică folk începând cu ora 19:00. În comuna Bucov, oamenii au putut vizita Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” și să vizioneze proecția filmului: ”Moldova lui Stere!”

În urma evenimentului ”Noaptea Muzeelor 2023” se poate trage linie și se poate spune că a fost un real succes, care a stârnit interesul multor români, mai ales că 2023 a fost primul an în care oamenii au putut să viziteze muzeele și să se bucure de programele artistice fără grija pandemiei.

 

Felix Precup