Mai 2023 a fost ca o femeie la menopauză. Cultura însă i-a fost salutară (1)

Cultural (Categoria articolului)

Luna trecută pe care am petrecut-o toţi cu un anume grad de înfrigurare a fost un mai noiembrios, năbădăios, capricios pe plaiul câmpinean, însă l-a salvat pleiada de evenimente culturale pe plan autohton sau legat de câmpineni purtându-i stindarde peste meleagurile urbei.

A început în forţă cu cel mai de răsunet act cultural de care este legată Câmpina prin pianistul VLAD BRICIU, membru de bază al trupei “Luiza Zan Qvintet”. La 5 mai, la TVR-Cultural a avut loc lansarea albumului cu muzică de jazz “In my village”, apoi a urmat o serie de concerte în locuri de mare tradiţie culturală ale ţării. Sperăm ca oraşul nostru, aşa cum crede şi iniţiatoarea grupului, va da în viitor pe cel mai mare pianist de jazz al României.

Dacă n-aţi aflat încă, luaţi acum la cunoştinţă că, prin alocările de la bugetul local şi prin efortul majestuos al edililor oraşului, s-au renovat şi s-au reinaugurat în mijlocul lunii mai, cu festivismul binemeritat şi uşor de intuit, atât sala mare a Casei de Cultură Geo Bogza, cât şi sala de teatru a Casei Tineretului. Municipiul nostru se va tot ţine de spectacole, sperăm însă că nu se va şi da în spectacol.

Rămânând pe aripile muzicii culte, la Casa de Cultură nou târnosită, pe 13 ale lunii a avut loc recitalul elevilor premiaţi la concursurile online organizate de festival, la care au participat laureaţi din Câmpina, elevi ai Domnului Profesor DĂNUŢ ANDREI şi elevi din Buftea, ai Doamnei Profesor Mărioara Marcu. În deschiderea acestui inedit concert de tinere talente, am avut rara ocazie să ascultăm un recital extraordinar de muzică clasică susţinut la acordeon de ELVIS BURUIANĂ şi apoi la clarinet de MATEI POŞTEA acompaniat la pian de ALEXANDRA BORDEA.

Dănuţ Andrei, aproape singurul profesor de muzică din oraş care este necontenit trup şi suflet în slujba lui Euterpe, muza liricii şi a muzicii, alergând să predea obiectul şcolar muzică la 3 licee şi 4 şcoli din oraş pe o catedră ciuntită şi fărâmiţată de multele găselniţe ale învăţământului vitreg cu educaţia artistică a noilor generaţii, se ocupă şi de ansamblul vocal-folcloric “Plai Câmpinean” şi de singurul cor pe patru voci format din elevi de liceu, corul “Lira” pe lângă orele dedicate în particular la chitară, pian şi canto folcloric. Elevii dânsului au concertat în diverse locuri, demn de amintit este concertul corului “Lira” în data de 23 mai la concursul “Suflet de copil”.

“Societatea filarmonică din Câmpina” s-a înfiinţat în 1990 la iniţiativa unui câmpinean TUDOR MOISIN, care şi-a dedicat întreaga viaţă alergând între Câmpina şi conservatorul de muzică din Bucureşti, unde a fost de când a terminat facultatea inginer de sunet iar apoi, în floarea vârstei aproape de pensionare a absolvit şi conservatorul la secţiunea orgă, şi-a dat şi doctoratul în muzică. Prin activitatea neobosită a dânsului şi a societăţii filarmonice, oraşul nostru a avut parte an de an de vizita şi colaborarea unor orchestre simfonice şi camerale de prestigiu şi de solişti vocal-instrumentali de talie internaţională. VINICIU MOROIANU este unul dintre ei, un muzician care iubeşte Câmpina necondiţionat. Pe Viniciu Moroianu, poate cel mai “complet” pianist român în activitate, avem binecuvântarea şi norocul să-l avem din când în când, mai des decât mulţi alţii care şi-ar dori-o, la noi, concertând fie la sala prăznicală a parohiei Sf. Nicolae, fie la “Casa de Cultură Geo Bogza” căreia i-a donat pianul personal pe care el însuşi s-a format dealungul multor ani de studiu şi privaţiuni ca pianist de cea mai pură speţă şi elită. Cine altul decât el ar putea face să sune acest pian pe care ni l-a dăruit din dragoste pentru Câmpina şi forrmarea ei culturală, la potenţialul lui maxim de încântare şi rezonanţă? Pe 22octombrie 2022, sala mare a casei de cultură se închidea pentru renovare cu o schubertiadă de-a lui Viniciu. Acum în mai s-a deschis cu o mozartiană tot de-a lui. Mozartiană pentru nobleţea din “floarea vârstei”. căci acesta a rămas prin trecerea anilor peste publicul fidel muzicii clasice susţinut de societatea filarmonică la apel de seară. Când Viniciu se apleacă lovind strunele de pian, toate neliniştile oricărei vârste se sting lăsând să izbucnească flacăra serenităţii şi unduirea contemplaţiei.

   Cu 13 să nu te pui niciodată, e şi cifra ghinionului, dar şi a norocului, mai ales pentru artişti, şi când artiştii fac front comun, 13 e cifra succesului. O expoziţie de grup a 13 artişti plastici amatori câmpineni al cărei vernisaj a avut loc pe holurile “Casei de Cultură -Geo Bogza” pe 19 mai, poate întâmplător, poate nu, 19 mai e ziua internaţională a pictorilor, a atras un public numeros.  “Mă aşteptam să fie multă lume, dar nici în halul ăsta”, a rostit când i s-a dat cuvântul Gabriel Dima, fondatorul şi coagulatorul acestui grup ieşit din comun de 13 artişti valoroşi reuniţi la “Salonul de primăvară” de Câmpina, după ce realizaseră o expoziţie de grup la Cahul în Republica Moldova. Să-i amintim pe cei 13 pictori şi sculptori protagonişti, nume cunoscute în urbea noastră nu numai datorită artelor cărora s-au dedicat: GABRIEL DIMA, ROXANA BUZOIANU, OANA DUMITRACHE, SORIN MORARIU, GILDA IVAN, AUREL GRIGORESCU, NICOLAE STOICA, CAMELIA TACHE, LUCIAN TACHE, ELENA TOMA, AIDA IONESCU, DARIA ZEMELEAGĂ, VALENTIN BĂLAN. Invitat de onoare la acest vernisaj a fost VICTOR HRISTOV (Maestru în Artă al Republicii Moldova), cel ce se ocupase şi organizase anterior vizita la Cahul a grupului câmpinean. Văzând atâţia participanţi la eveniment, maestrul a conchis: “La noi sunt mai puţini spectatori… la voi e bine că sunt mai mulţi, altfel se bârfeşte aici…”

Maestre, n-aţi văzut ce-a fost aici pe 8 mai când a venit “Direcţia 5” în concert să inaugureze sala mare, dublu decât la acest vernisaj.

(va urma)

 

Dan Precup