Inedită lansare de carte la Câmpina  

Cultural (Categoria articolului)

 

   Suntem oarecum obşnuiţi cu lansările de carte. Zilnic se înregistrează la Biblioteca Naţională mai mult de 100 de titluri de carte şi de autori. Este o inflaţie de neoprit a scrisului, o dorinţă nestăvilită a oamenilor să se creadă poeţi, prozatori, eseişti, gânditori, adică scriitori cu apariţii editoriale. Toată lumea din poziţii intelectuale are ceva de spus pe viu grai şi o parte disproporţionat de mare dintre aceştia are ceva de spus şi în scris.

   Îţi vine foarte greu să triezi, mai ales dacă eşti cititor, cât de cât. Dacă nu eşti, cu-atât mai bine. Iar atunci când eşti, sunt anumite subiecte, genuri, orientări spre care îţi îndrepţi atenţia.

   La noi în urbe, când auzim de lansări de carte ne gândim ori la “Librăria ELSTAR”, ori la “Prăjitoria cu poveşti”, la biblioteca orăşenească, muzeele Haşdeu şi Grigorescu, la sala prăznicală de la Parohia Sf. Nicolae sau la casa de cultură într-un spaţiu mai generos, unde încape mult public. Ne mai gândim la fondul muzical ce uneori înnobilează atmosfera cu un pian sau o chitară, sau voci consacrate.

   Dar lansare de carte la biserica adventistă, chiar că nu ar trece prin cap cuiva neobişnuit cu oraşele mari, mai ales Bucureştiul, care găzduiesc în bisericile adventiste, pe lângă evenimente culturale şi conferinţe, şi concerte deosebite, şi lansări de carte şi cenacluri de poezie, bineînţeles cu tematici care nu se abat de la decenţă, bun simţ şi credinţă.

   Între 13 şi 20 ianuarie 2024, renumitul realizator de televiziune Cornel Dărvăşan a ţinut în Biserica Adventistă din strada Sălaj o serie de conferinţe pe tema “Alegeţi astăzi”.

   Sâmbătă 16 martie, Cornel Dărvăşan se reîntoarce la locul faptei, aşa cum a promis, cu sinteza conferinţelor rescrisă într-o carte cu acelaşi nume: “Alegeţi astăzi”.

   Lăsând orice prejudecată la o parte, în momentul când te lansezi în lectura acestei minunăţii de expunere scrisă a unor discursuri ce au stârnit uimirea, admiraţia şi introspecţia multora ce le-au auzit în ianuarie rostite cu mare tâlc, cuvintele şi poveştile şi firul logic şi redarea şi paralelele incitante, toate te împăinejenesc într-un cocon din care n-ai mai vrea să ieşi, până nu termini tot de citit, până nu prinzi aripile concluziei cu ajutorul cărora vei putea zbura într-un văzduh curat şi albastru al regăsirilor unei dungi mari de speranţă pentru o altfel de viaţă, o altfel de împăcare cu tine, sau o altă chestie de aruncat cât colo că te-a pus pe gânduri, fără să te sperie, fără se te ameninţe, doar să te împingă de la spate să-ţi hotărăşti binele pe care mai că l-ai dori, mai că nu l-ai dori. Iar cartea ţi-a şi explicat de ce.

   Textul expunerilor este plin de figuri de stil literare şi retorice, firul logic şi tehnica argumentării silogistice nu-ţi lasă loc de cea mai mică fisură, de cel mai mic nod în papură pe care să-l exploatezi de dragul contrazicerii. Scene biblice şi pilde din viaţa cotidiană a oamenilor sunt povestite fermecător într-un paralelism sau împletire de maestru versat în ale cuvintelor.

   Conferinţele au avut un ecou puternic, la fel şi cartea urmează rezonanţa conferinţelor. Va fi o lansare de carte căreia nu-i va lipsi fondul muzical adecvat şi plăcut. Ce apare ca neobişnuit este ritualul de încheiere a unei zile de sabat şi botezul ce se va celebra, persoana care a cerut botezul fiind adusă la înţelegerea semnificaţiei acestui mare dar de la Dumnezeu, o contribuţie însemnată având şi conferinţele ţinute în biserică iarna trecută.

   Pentru curioşi dar şi pentru cunoscători, o ocazie rară, o carte rară care aduce primăvara-n suflet, chit că afară ea pregetă lung să se întrevadă.

 

Dan Precup