Biserica romano-catolică din Câmpina și-a serbat hramul. Zeci de credincioși au participat la Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova.

Cultural (Categoria articolului)

În fiecare an pe data de 13 iunie, biserica romano-catolică îl pomenește pe Sfântul Anton de Padova, un preot catolic portughez și călugăr al Ordinului Franciscan, care fost canonizat în 1232, la mai puțin de un an de la deces, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii. De asemenea Sfântul Anton de Padova este cunoscut ca un sfânt făcător de minuni și ajutor al săracilor.

Pentru catolicii din Câmpina Sfântul Anton de Padova este și ocorotitorul sfântului locaș din orașul nostru. În fiecare an zeci de credincioși vin la biserică cu multă speranță, purtând în mână crini, pe care preoții îi sfințesc, la finalul slujbei. De aceea în tradiția populară acest praznic mai este cunoscut și sub numele de Sărbătoarea Crinilor. Tot în această zi preoții binecuvintează și copiii aduși în fața altarului. Sfântul Anton de Padova este reprezentat în iconografia catolică purtând în brațe pe Pruncul Iisus, iar în mâna dreaptă purtând un crin, care reprezintă curăția și puritate, Acest ritual de sfințire al crinilor și binecuvântare a copiilor a fost introdus pentru prima dată în biserica romano-catolică de Papa Leo XIII- lea.

În seara de 13 iunie, biserica de la Câmpina a fost gătită de sărbătoare, la slujbă participând 8 preoți din localitățile învecinate Municipiului Câmpina, care au oficiat Sfânta Liturghie alături părintele paroh Claudiu Cojan. Preoții au binecuvântat copiii aduși în fața sfântului altar de către părinți, apoi au stropit cu apă sfințită pe enoriașii care purtau în mână ramuri de crin. După slujbă credincioșii au fost invitați în curtea casei parohiale, unde au putut vorbi cu preoții care au oficiat slujba, dar s-au putut delecta și cu tradiționalele sărmăluțe pregătite pentru sărbătoarea Sfântului Anton de Padova.

 

Felix Precup