Renumitul fotoreporter ploieştean Ioan Popescu “magicianul imaginilor” şi-a predat armele literaturii

Cultural (Categoria articolului)

Poveşti, intrigă, lirică, fantezie şi iar poveşti. Limita şirului de mare succes este: … Nuuu, n-aţi ghicit, nu e vorba de “Tânăr şi neliniştit” cu cele 12.000 de episoade.

La ELSTAR, în cadrul seratelor culturale s-a produs al LIV-lea episod din “Neliniştea creaţiei n-are vârste”. Protagonistul din seara de 16 septembrie a fost Ioan Popescu, numele atât de banal şi de neaoş al unui octogenar, încât ai crede că e nume de cod, nu de buletin. Şi totuşi, să nu ne pripim în rutina şabloanelor de judecăţi premature. “Nea Jean”, cum îi spun apropiaţii, e un colos cultural, la prima vedere firav şi sobru, la o mai amplă descoperire de vervă şi caracter, un spiriduş cu o luciditate de cristal, plin de informaţie şi fascinaţie. O viaţă de fotograf, cameraman, redactor, ziarist, realizator de emisiuni se încarcă într-o tolbă cu poze, filme, articole şi poveşti cât un sac de Moş Crăciun plecat la un drum planetar. Nea Jean deţine o mare comoară din vremuri apuse sau actuale, actuale dar mereu în actualitatea unui apus. Dacă pozele, filmele şi cărţile rămân, sperăm ca şi cele neeternizate pe un suport care sunt în tolba cu poveşti ale lui Nea Jean să fie valorificate şi date perenităţii din memoria lui vie şi încă neperisabilă. Acest lucru şi l-au propos şi colegii lui de breaslă, prezenţi în număr destul de mic la eveniment, după ce seara a fost o minunată depănare de poveşti din trecut.

Se spune că poveştile pescăreşti sau, şi mai şi, cele vânătoreşti sunt cele mai atrăgătoare şi captivante. Poveştile de la ELSTAR de vineri seară au fost mult mai aromate. Mai abitir ca poveştile vânătoreşti sunt poveştile gazetăreşti, pentru că şi gazetarii sunt tot un fel de vânători, iar trofeele lor nu sunt numai nişte vietăţi în bătaia muniţiei, ci nişte oameni sus-puşi de politică, natură, talent sau Dumnezeu, în bătaia ochiului şi anchetelor unor ingraţi ţintitori de veşti şi ipostaze întru naşterea naturală sau prin cezariană a “ştirii de senzaţie”.

Ştirile, ca ştirile, dar poveştile şi amintirile lor sunt ceva de nedescris pentru farmecul, anecdotica şi dezvăluirile de adevăruri neştiute. Din cei care v-aţi propus să veniţi şi n-aţi avut răgaz sau posibilitate, chiar că trebuie să vă pară rău. Aşa o seară de poveşti cu personalităţi diverse, VIP-uri de demult şi din zilele noastre, nu cred că veţi mai avea ocazia să auziţi pe viu grai, direct de la sursă şi fără cenzură.

Dacă nu veţi mai avea curând ocazia să-l auziţi în direct pe Nea Jean şi fii lui, Alex şi Decebal - personalităţi culturale notorii, colegii şi prietenii ziarişti, editori, literaţi povestindu-şi sau împletind amintiri comune într-un “cuib de gazetari”, măcar citiţi-i minunea de carte, cartea sa de debut în literatură la o vârstă venerabilă, la care mulţi nu mai reuşesc nici măcar să-şi adune gândurile cotidiene, carte ce a fost lansată cu această ocazie, “Oameni de nota 10”! În volum sunt 41 de interviuri realizate de autor de-a lungul carierei sale cu personaje ca Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Medeea Marinescu, Luminiţa Dobrescu, Lucian Avramescu şi mulţi alţi renumiţi, i-am citat aici pe cei în -escu, să rezoneze cu numele autorului Ioan Popescu… (Ar zice eroul nostru popular din snoave: “Măi tată, câte personalităţi a cunoscut omul acesta!!!”, însă răspunsul: “da, şi la ce i-a folosit?” nu poate fi rostit decât doar de un ignorant al culturii, educaţiei, erudiţiei, bunului simţ, în grelele momente ale mersului unei societăţi spre inutilitate şi derizoriu.)

Cel mai spectaculos interviu, din categoria numită “interviu postum imaginativ”, este realizat de autor, după câţiva ani de documentare prin nenumărate gazete ale timpului şi arhive, cu primarul paşoptist al Ploieştiului (adică exact la jumătatea secolului XIX) Radu Stenian, de al cărui nume se leagă multe din ctitoriile oraşului.

Acum, după ce evenimentul s-a încheiat ca într-un “cuib de ziarişti”, discret şi fără cuci, aşteptăm ca o publicaţie locală să se ţină de cuvânt şi să realizeze în cel mai scurt timp un interviu aparte cu marele ziarist prahovean Ioan Popescu, zis şi Nea Jean, iar pe dumneavoastră vă invităm să nu rataţi şi alte genuri de “poveşti” de artă, ştiinţă şi viaţă tot atât de atrăgătoare, în fiecare vineri sub egida “Seratele Culturale ELSTAR”, pentru că nici nu ştiţi ce rataţi sau ce minunăţii şi surprize vor mai urma.

Dan Precup