Triumf cultural câmpinean cu “Paştele cailor” absolvind “Frici” la modul “urmuzian”

Cultural (Categoria articolului)

Luna martie, în anul de graţie 2023 a fost mai mult ca niciodată abundentă în evenimente culturale desfăşurate în Câmpina sau în alte locuri având ca protagonişti câmpineni talentaţi, în medie cam un eveniment la 2 zile, care mai de care de foarte bună calitate.

Numai că, după cum bine ştim, martie este o lună de post. În felul în care sunt preparate culinare de post, există şi “cultură de post”. Cultura de post s-ar defini ca una fără zbânţuială, dănţuială, chilomăneală, maneleală. Aşadar atracţia ei către publicul larg este una minuţios de firavă. Ea are un aspect de “parastas” în familie la “restaurant”. Genul cultural cu pretenţii de rafinament intelectual e de mult în moarte clinică, nu prea se speră la resuscitarea lui şi toate încercările de-al aduce-n scenă sunt din sponsorizări filantropice pentru un public select, restrâns şi neplătitor de bilet ca-n economia de piaţă, ci mai degrabă plătitoriu cu “bănuţul văduvei” la cutia milei.

“Restaurantele” unde se celebrează frecvent astfel de “parastase” în familie cu “bucate” mai mult sau mai puţin “de post” sunt “Casa de Cultură Geo Bogza”, “Librăria Elstar”, “Casa tineretului”, “Clubul pensionarilor”, sala prăznicală a “Parohiei Sfântul Nicolae”, biserica catolică, biserica adventistă din strada Sălaj, “Club Life”, “Biblioteca orăşenească, “Ceainăria cu poveşti”, mai rar şi altele.

Mai întâi să trecem în revistă oaspeţii de seamă pe care i-a avut oraşul nostru în luna martie.

Violonistul Ştefan Aprodu împreună cu Helena Jacob şi Cătălin Răducanu au susţinut la Parohia Sf. Nicolae un concert cameral de pomină cu piese de pus melomanii pe gânduri şi extazieri acustice.

La biserica adventistă timp de o săptămână, seară de seară,  peste 100 de participanţi la conferinţele cu tematica “Rămas bun, pământ!” susţinute de pastorul american de origine română Liviu Tudoroiu, pe lângă încântarea “din vorbe”, au avut parte şi de o încântare cu muzică gospel, în fiecare seară auditorii bucurându-se de nume răsunătoare pe plan naţional cu voci cristaline încântătoare ale grupului Pro Deo sau ale soliştilor vocali Luiza Spiridon şi Vili Dulă.

Tot la capitolul încântare din vorbe se încadrează şi vizita filozofului, teologului şi politicianului Mihail Neamţu în cadrul seratelor culturale Elstar, cu prilejul căreia şi-a lansat cartea “Eros, Logos, Agape, dragostea în era smartphone”.

Trecând la vizitatori “de dulce”, nu “de post”, clubul “Happy Street Brotherhood” din Câmpina a fost vizitat pentru un concert caritabil de vestita formaţie rock “Bullvic E” compusă din Gabriel Neagu, Bogdan Dragomir şi Rareş Neagoe.

Atenţie la dedulcire, că pe 24 vine Luiza Zan cu trei prieteni la “Club Live”.

Câmpinenii, pe plan local au pus-o de o inedită expoziţie de goblenuri la casa de cultură, de un concert rock la Club Live, unde singura formaţie rock de tineri autohtoni frumoşi şi liberi a însufleţit audienţa. Merită menţionaţi, urmăriţi şi aplaudaţi “Familia Jeff” formată din Laura Șincă (voce), Robert Alexiu (chitară, voce), Silviu Ciocanelli (chitară, voce), Albert Weisz (bass) și Eddy ‘Jeff’ Alexiu (tobe). Pe 24, scriitorul Codruţ Constantinescu îşi lansează în cadrul “Seratelor culturale Elstar” volumul “Pasager prin amintiri”. Pe 25, la casa de cultură, este gala laureaţilor concursurilor online ‘23, unde suntem reprezentaţi de elevii premiaţi ai inimosului profesor de muzică Dănuţ Andrei.

      Iar acum, Doamnelor şi Domnilor, despre cultura câmpineană peste hotarele municipale. S-au întâmplat nişte lucruri de mare succes ieşite din comun.

      La “Muzeul de Judeţean de Artă Prahova - Ion Ionescu Quintus” s-a petrecut o dublă lansare a paştelui cailor, o dată în lirică şi tot la aceeaşi dată în pictură. Evident că aici e vorba de “Paştele cailor” ca metaforă a lui niciodată sau a amânărilor perpetue. În tandem, pictorul târgoviştean Mihai Şerbănescu şi poeta câmpineană Anda Mihaela Miroiu au lansat, respectiv, o expoziţie de pictură şi o carte sub acest nume. Volumul de versuri al Doamnei Profesoare Anda Mihaela Miroiu (Şcoala gimnazială nr. VIII) cuprinde poeme inspirate de lucrări ale pictorului Mihai Şerbănescu, câteva dintre ele fiind ilustrate şi în carte. Acest eveniment a fost de mare succes, protagoniştii bucurându-se de un public neaşteptat de numeros, unii dintre auditori venind chiar de la sute de kilometri distanţă. Cartea este una de cel mai bun şi mai rafinat simţ artistic, o carte cum rar întâlneşti să se ridice la aşa un nivel artistic demn de perenitate. Vă îndemnăm să o achiziţionaţi, pentru că “nu ştiţi ce pierdeţi”.

Acum vine rândul premiaţilor şi premianţilor. La Palatul Parlamentului a avut loc gala “România eşti tu”. Creatoarea de modă, mereu distinsa, diafana şi eleganta Delia Lazăr a primit premiul pentru creaţie vestimentară, succes care l-a obţinut datorită creaţiilor de epocă având titlul “Eminesciana”. Pe lângă dânsa, la această gală a mai fost premiat şi Domnul Primar al urbei noastre, Alin Moldoveanu, de data asta nu ca sportiv, ci pentru scriitură, adică un proiect urbanistic redactat ce a primit premiu la secţiunea investiţii publice. Nu spunem ce proiect, că iar se aprind discuţiile pro şi (mai mult) contra.

Domnul Florin Dochia, aşa cum ne-am obişnuit, face ce face şi mai ia câte un premiu şi câte o distincţie pe plan literar sau jurnalistic. De data asta a primit “Medalia Urmuz” pentru contribuţiile aduse promovării şi cunoaşterii operei scriitorului cu pricina.

Cel mai răsunător eveniment cu protagonist câmpinean a fost de departe piesa “Frici”, jucată de două ori în această lună la “Teatrul de artă” din Bucureşti. Autoarea piesei este actriţa Ana Sorina Corneanu, care a şi avut un rol în această memorabilă piesă de teatru avangardistă. Despre autoare şi impresionanta ei carieră vom afla şi în una dintre emisiunile de interviuri “25” viitoare de pe site-ul nostru. Sunt câţiva autori câmpineni cărora le-a priit perioada din şi după pandemie, au avut răgaz să scrie şi să ia premii literare, dintre cele mai notabile, cum ar fi mai întâi cine altul dacât Florin Dochia, apoi Mircea Teculescu şi Szeleburdi Danika, dar, de departe cele mai răsunătoare premii le-a luat Ana Sorina Corneanu, “Premiul UNITER” şi “Premiul UNITEM” la secţiunea dramaturgie pentru piesa “Hai să vorbim despre viaţă”, piesă care s-a şi reprezentat în câteva rânduri pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Aşteptăm cu nerăbdare ca piesa “Frici” să vină în aprilie sau mai şi la Câmpina, şi nu uitaţi că în librării se găseşte o carte cu totul şi cu totul specială, “Paştele cailor”.

 

Dan Precup