Cel mai vechi monument al orașului Câmpina prezentat în zi aniversară de istoricul Mădălin Focșa 

Cultural (Categoria articolului)

 

 

În urma unei cercetări mai ample, istoricul Mădălin Focșa a reușit să identifice actuala localizare a celui mai vechi monument istoric din Municipiul Câmpina. Este vorba despre o cruce din piatră, de pe vremea voievodului Matei Basarab, monument ce mult timp a fost considerat pierdut, după ce acesta fusese mutat la București. 

Mădălin Focșa a început căutarea crucii medievale, în baza descoperirilor lui Ion T. Șovăială, care găsise la Muzeul Județean de Istorie din Ploiești, într-un fond al familiei Carcalechi din Câmpina, o telegramă dată din mai 1906, în care Constantin Istrati, în calitate de Comisar General al Expozițiunii Române din București, cerea aducerea unui monument important de la Câmpina la București. Expoziția de la București, din anul 1906, a fost cea mai spectaculoasă expoziție organizată vreodată în toți Balcanii, aceasta marcând 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. Evenimentul respectiv cinstea  și 25 de ani de la proclamarea regatului și împlinirea a 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Crucea de piatră din Câmpina a ajuns astfel la expoziția din Parcul Carol.

Cunoscând aceste lucruri, Mădălin Focșa a încercat inițial să caute crucea prin lapidariile din București, însă fără succes. Până la urmă, “norocul” a făcut ca în primăvara anului 2023, un telefon primit de la istoricul Ștefan Ionescu-Berechet, pe care Mădălin Focșa l-a cunoscut în perioada când locuia la București, l-a dus foarte aproape pe istoricul câmpinean de descoperirea crucii. Ștefan Ionescu-Berechet, cercetând inventarul Expozițiunii Române din București, a descoperit și menționarea Crucii de piatră aduse de la Câmpina, identificând astfel posibila localizare a acesteia. Bănuielile lui Ștefan Ionescu Berechet s-au dovedit a fi corecte, astfel, crucea medievală de pe vremea lui Matei Basarab a fost identificată în ansamblul de 3 cruci aflate pe Dealul Mitropoliei din București. Astfel, cel mai vechi obiect medieval din Câmpina se află la loc de cinste chiar în capitala României. 

În cadrul Matinalului SunCity Radio, istoricul Mădălin Focșa a făcut publice toate aceste informații și de asemenea, a prezentat mai multe imagini reprezentative: o imagine a Crucilor la 1906, în cadrul expoziției din Parcul Carol, o poză extrasă din Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, cu cele 3 cruci aflate în același loc, la 1935, un extras dintr-un articol publicat în 1960, după mutarea crucilor în Dealul Mitropoliei, telegrama lui Istrati din 1906 și o poză actuală a Crucilor aflate pe Dealul Mitropoliei. Toate aceste imagini le puteți găsi atașate și în acest articol. 

 

Puteti urmări integral emisiune accesând linkul:

https://www.mixcloud.com/SunCityRadio/madalin-focsa-08-01-2024/

 

Felix Precup