Câmpinenii au aflat “Cum se face” teatru, sau Ce pot face 5 actori cu o coadă de mătură.

Cultural (Categoria articolului)

 

 

Într-o seară de joi ploioasă și friguroasă, câmpinenii au ales să meargă la teatru, astfel sala de spectacole de la Casa Tineretului devenind neîncăpătoare.

“Cum se face”, comedia propusă de Teatrul Metronom câmpinenilor, este o poveste inspirată din fapte reale, care ne arată într-un mod comic dar pe alocuri și trist viața din culisele unui spectacol de teatru. “Cum se face” este prima piesă de teatru scrisă și regizată de Octavian Strunilă, spectacolul ce se joacă de 5 ani cu peste 500 de reprezentații în multe orașe din țară, Franța, Belgia și Germania. De-a lungul timpului, distribuția s-a schimbat de mai multe ori, în funcție de disponibilitatea actorilor, iar la Câmpina au ajuns joi îndrăgiții Octavian Strunilă, Paul Ipate, Adrian Ștefan, Andreea Mateiu și Dana Dembiski.

Octavian Strunilă joacă rolul de regizor, cu o sarcină dificilă: să pună în scenă un spectacol a cărui acțiune se petrece în anul 1200, cu ajutorul a patru actori pe care îi putem încadra în tipologii total diferite. Dacă Octavian Strunilă este regizorul care vrea să scoată tot ce-i mai bun din actori, Paul Ipate joacă rolul actorului de nouă generație, care apare mai mult prin telenovele și reclame, Adrian Ștefan este actorul de modă veche ce nu poate renunța la vechile obiceiuri dobândite din școală. Dana Dembiski este soția actorului de modă veche, mai puțin interesată de teatru, iar Andreea Mateiu este fata frumoasă din culise care se folosește de look-ul ravisant pentru a face carieră în teatru. Încă din prima scena personajul jucat de Andreea Mateiu (Larisa) își arată interesul pentru actorul mai tânăr, urmând apoi să aflăm de la regizor că Larisa are de fapt o relație cu directorul teatrului. 

Pe parcursul spectacolului apar diferite conflicte între personaje, tocmai datorită ideologiilor diferite, aceste conflicte fiind puse în scenă cu mult haz, “cauzând” hohote de râs în sălile de spectacole. Fără să va stricăm plăcerea de a descoperi singuri piesa, în caz că nu ați facut-o deja, spunem că după mai multe încercări eșuate de a repeta scena reîntoarcerii eroului de la război, regizorul (Octavian Strunilă) ajunge la o concluzie: “După 2 ore m-am convins nu pot să fac teatru cu actorii ăștia. Plecați acasă!”

După aproape două ore de râsete și voie bună într-o sală arhiplină, câmpinenii i-au răsplătit pe cei 5 actori cu minute în șir de aplauze.

 

Felix Precup