Sinaia arată superb de sărbători și are singurul Târg de Crăciun din Prahova. Cum arată orașul de la care Câmpina și Ploiești ar avea multe de învățat.

Actualitate (Categoria articolului)

 

În teorie Sinaia este un oraș cu un buget mai mic decât cel al Câmpinii sau al Ploieștiului, cele două municipii ale județului. Cu toate acestea, cele două localități sunt lăsate în urmă de Sinaia la capitolul pregătiri pentru sărbătorile de iarnă. La Câmpina de bine, de rău, decorațiunile luminoase au fost instalate și aprinse la timp, ca în fiecare an, pe 30 Noiembrie. Chiar dacă majoritatea sunt dintre cele vechi, rămase din anii trecuți, iar aria pe care decorațiunile sunt instalate este mai restrânsă decât în anii trecuți, câmpinenii se bucură și de cele care există în prezent, mai ales copiii. La Ploiești în schimb este un întreg scandal pentru că luminițele de Crăciun nici măcar nu s-au instalat și nu se știe dacă vor exista în acest an. Cetățenii au rămas profund dezamăgiți și nu au ezitat să-și exprime nemulțumirile în spațiul public. De Târg de Crăciun nici nu se poate pune problema, la Câmpina ”târgul” este reprezentat de acele tarabe cu produse la suprapreț înșirate prin Piața Centrală, care de altfel aglomerează spațiul și așa foarte mic din fața pieței și a magazinelor.

Sinaia pe de altă parte s-a pregătit cum se cuvine de sărbători. Fără scuze legate de bani și fără certuri între politicieni, frumosul oraș de pe Valea Prahovei, s-a îmbrăcat în haine strălucitoare chiar seara de Ajun a Sfântului Nicolae. Ca în fiecare an, pe esplanada Parcului ”Dimitrie Ghica”, atât localnicii cât și turiștii aflați în Sinaia s-au strâns cu mic cu mare să asculte colinde, să servească un vin fiert și să asiste la momentul în care mii de luminițe colorate s-au aprins pentru prima dată în acest an. Cei prezenți nu au regretat deloc decizia de a participa la acest eveniment. Pentru început, Corul Celesta al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina a delectat publicul cu un concert de colinde, apoi primarul orașului, Vlad Oprea a urcat pe scenă pentru numărătoarea inversă, iar Sinaia s-a umplut de lumină și culoare. Momentul a fost marcat de un superb foc de artificii. Corul Celesta a urcat din nou pe scenă pentru a mai cânta câteva colinde și balade, apoi la scurt timp s-a deschis oficial și Târgul de Crăciun din Sinaia. 

Plimbându-ne pe străzile orașului pentru a admira decorațiunile, am descoperit un oraș aranjat frumos, luminat, plin de culoare și nu în ultimul rând un oraș viu, animat de zeci de oameni. Probabil asta lipsește atât la Câmpina cât și la Ploiești, vibrația și energia lăsată de oameni, în special de turiști. La ora deschiderii Târgului de Crăciun, orașul a fost plin, la fel și terasele din jur, dovadă că unde autoritățile se implică și se îngrijesc de imaginea de ansamblu a localităților, acestea devin atracție pentru sute de vizitatori. 

Târgul de Crăciun reprezintă o atracție turistică la fel de mare, având în vedere că este singurul din Prahova. Cu siguranță nu se poate compara cu cele din București, Craiova sau Cluj, dar este exact ce trebuie pentru a aduce magia sărbătorilor de iarnă mai aproape de oameni. În plus, este un nou avantaj pentru Sinaia, deoarece prahovenii care sunt în căutare de produse tradiționale, sau pur și simplu vor să își bucure copii, cu siguranță sunt încântați că nu mai trebuie să se deplaseze până la Brașov sau București pentru a vizita un Târg de Crăciun. La Sinaia se găsesc tradiționalele mere coapte cu caramel, omuleți de turtă dulce, acadele, covrigi, batoane cu halviță, batoane de ciocolată de casă, dar și produse din blană naturală și o mulțime de suveniruri handmade și cosmetice naturale. Pentru cei care vor să guste ceva pe loc, au multe opțiuni ca de exemplu un pahar de vin fiert, gogoși calde, langoș, waffles sau nelipsitul kurtos cu scorțișoară și nucă.

 

Felix Precup