"8 Femei" au umplut Casa Tineretului

Cultural (Categoria articolului)

Actorii de la Atelierul Actorului, au umplut de zâmbete publicul de la Casa Tineretului, prezentând publicului comedia polițistă "8 Femei."

 

Când o familie se strânge în conac pentru a sărbători Crăciunul, nu este loc de sărbătoare dacă singurul bărbat din casă este găsit mort în camera sa… Piesa de teatru se transformă într-o continuă căutare de alibi, în care toate cele 8 femei se acuză reciproc de crimă. Nu putea să fie alt vinovat decât unul dintre cei aflați în casă, conacul fiind izolat din cauza zăpezii și astfel nimeni din exterior nu ar fi putut să comită presupusa crimă.

Piesa este considerată o comedie polițistă, deși în mod ironic, nu apare niciun polițist, iar pe măsură ce povestea avansează, prinde tente din ce în ce mai dramatice. Criticii literari consideră că "8 Femei" este mai mult decât orice, o satiră a societății burgheze din Franța anilor '50. Personajele din piesă sunt: Gaby (șoția), Mamy (soacra), Louise (camerista), Pierette (sora), domnișoara Chanel (camerista), Augustine (cumnata), Suzon (fiica cea mare) și Catherine (fiica cea mică).

În final, după ce se pârăsc și se acuză reciproc, ieșind astfel la iveală multe secrete "murdare" ale familiei, femeile află că defapt crima fusese înscenată. Fiica cea mai mică Catherine înpreună cu tatăl său puseseră la cale acest plan pentru a afla ce gânduri au defapt femeile din viața sa. În finalul dramatic, Catherine dezvăluie că defapt tatăl său era în viață, în spatele ușii închise a camerei sale, de unde a ascultat tot ce au avut de zis cele 8 protagoniste. Când fiica ceea mai mică Catherine se duce să descuie camera tatălui său, ni se deslușește finalul tragic: fata surprinde șcena sinuciderii tatălui. De această dată, nu era nimic înscenat, bărbatul s-a împuscat după ce a aflat toate secretele familiei și gândurile ascunse ale femeilor din viața sa…

Publicul a aperciat reprezentația impecabilă a actorilor, și au reacționat constant la acțiunea piesei de teatru. La final protagonistele: Rodica Grigorescu, Daniela Irimia, Iris Puflea, Iulia Ion, Daria Maria Petre, Alexia Roman, Luminița Mihaela și Jaccline Mărgărițoiu, au fost aplaudate la șcenă deschisă de către cei prezenți în sală.