Maria Dobrescu și poveștile sale

Cultural (Categoria articolului)

Sâmbătă, 15 iunie, Biblioteca Municipală „DR.C.I. Istrati” din Câmpina a găzduit un eveniment cultural care a avut-o în centrul atenției pe Maria Dobrescu. Între orele 11.00-13.00 biblioteca a fost plină de iubitori de cultură, prieteni de ai autoarei, foști sau actuali elevi și învățători de-ai ei, care au venit să o sprijine și să-i asculte memoriile care au îndrumat-o spre a scrie.

Evenimentul a fost deschis de Aura Dobre, care a pregătit atent terenul pentru Maria Dobrescu și poveștile sale. Scriitoarea și-a făcut o scurtă introducere prin care a ajutat publicul nou să o cunoască puțin mai bine. Aceasta a adus în atenția spectatorilor și publicațiile sale, printre care volumul debutului „Mireasa de sare”, un volum foarte drag autoarei, care a luat și un premiu pentru Cartea Anului la Câmpina, dar și volumul „Absolution” publicat în anul 2022. În plus, Maria Dobrescu dezvăluie ce a îndrumat-o spre a deveni scriitoare. Având încă de mică înclinații spre scris, a fost puternic încurajată de învățătoarea sa, cărțile venind, totodată, cu un rol important în formarea sa. În verile copilăriei sale, era zilnic la bibliotecă în căutare de cărți, obicei pierdut în zilele noastre. Pentru ea, inspirația a venit dintr-o joacă și s-a îmbinat perfect cu talentul și dedicația, iar intrarea în Uniunea Scriitorilor i-o datorează criticului literar Nicolae Manolescu. 

Evenimentul nu a fost doar despre autoarea Maria Dobrescu, ci a venit și ca o comemorare lui Ștefan Alexandru Sașa, om de cultură și fost membru și fondator al formației „Meteor”. Atât scriitoarea cât și doritorii din public au avut ocazia să trezească la viață amintirile lor alături de Alexandru Sașa, dovedind faptul că acesta trăiește în memoria câmpinenilor. Nicoleta Luncașu a recitat versuri în memoria lui Alexandru Sașa, care au fost completate de momentele muzicale susținute de Liana Clara Cosma și Laura Radu. Toate acestea au adus spiritul lui Sașa în mijlocul oamenilor, reconstituind câte puțin din persoana sa. 

Evenimentul s-a desfășurat mai mult ca un dialog între autoarea Maria Dobrescu și public, ce a adus un sentiment de familiaritate și căldură în Biblioteca Municipală a orașului Câmpina. 

 

Alexia Bordei