Filografiile lui Ciprian Apetrei la Serata Elstar cu numărul 96

Cultural (Categoria articolului)

În ziua de sâmbătă, 25 mai, comuna Brebu a găzduit serata culturală marca Elstar cu numărul 96. La ora 16.00, prahovenii iubitori de cultură și artă de toate genurile, s-au strâns la Amfiteatrul din Parcul Primăriei Brebu pentru a admira o parte din creațiile lui Ciprian Apetrei, expuse în cele mai recente volume de filografii, „Aici și acolo” respectiv „Ai găsit ceea ce căutăm cu toții?”.

Evenimentul cultural a început cu un scurt recital din poeziile lui Ciprian Apetrei, sprijinite de Cristina Beteringhe și vioara sa, introducând publicul în atmosfera magică a evenimentului. Desigur, opera poetului a fost apreciată și de alte figuri culturale ale zonei noastre. Florin Dochia a afirmat faptul că Filografiile i-au pus probleme de interpretare, dar în cele din urmă s-a regăsit pe sine. Parcă influențate de Shakespeare, fiecare poem aduce câte o nouă provocare cititorului, schimbând perspectiva poveștii în mijlocul versurilor. De asemenea, Marius Nica, profesor la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, un mare admirator al evenimentelor culturale, a avut ocazia, de această dată, să vină cu propria sa contribuție critică. Pentru el, fiecare citire a poeziilor a lăsat o altă impresie, textele încadrându-se într-un tipar nou, proaspăt și inedit. Fiecare cititor se va descoperi într-un final pe sine în Filografiile lui Ciprian Apetrei, care conturează, totodată, o imagine a societății românești. Cărțile evidențiază plăcerea poetului de a pune la îndoială realitatea atât prin cuvânt, cât și prin imagine.  

Fiind o serată culturală interdisciplinară, Livia Pisăliță a încântat publicul cu o scurtă dar impresionantă interpretare a muzicii clasice, potrivită excelent cu evenimentul. 

Un moment special al lansării de carte a avut la bază publicul, îndemnat să-și aleagă o poezie din Filografiile poetului Ciprian Apetrei și să o recite pe fundalul muzical al Cristinei Beteringhe. Astfel, s-a format o conexiune unică, specială și strânsă între scriitori, critici, artiști și iubitori de cultură, ce va fi păstrată într-un loc special în sufletul oamenilor. 

Nu în cele din urmă, Raluca Enuer, mentor, critic de artă și orator a prezentat tinerele artiste, care și-au expus creațiile plastice în amfiteatrul parcului, inspirate de poeziile scriitorului Ciprian Apetrei. Lucrările, realizate în tonuri vivace de acrili, expun figura umană în diferite ipostaze, ce corespund creațiilor scriitorului. 

Ultimul cuvânt i-a rămas poetului însuși. Fericit de posibilitatea de a susține un așa eveniment în comuna Brebu, acesta a dezvăluit substraturile operelor sale. Fotografiile, realizate de-a lungul călătoriilor sale și nu numai, evidențiază într-o manieră expresivă metaforele din cărțile sale. Arta, alături de întregul proces creativ, reprezintă pentru el o formă de filozofie, care ne invită pe fiecare dintre noi la o reflexie interioară. 

Mediatorul evenimentului, care a asigurat decursul lin al lansării de carte, a fost Iraida Florea, care a adus, de asemenea, conceptul interdisciplinar al seratei. 

Fiind a patra serată culturală organizată de Librăria Elstar în parteneriat cu Primăria Brebu – Centru Cultural, dovedește că și la țară se găsește aprecierea pentru artă, comuna Brebu devenind încetul cu încetul un pol semnificativ al culturii prahovene. Alexia Bordei