Catastrofa din Turcia și Siria șochează întreaga lume…

Actualitate (Categoria articolului)

Peste 2300 de persoane au fost declarate decedate până în acest moment și mii de persoane sunt rănite, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter, care a avut loc în dimineața zilei de luni, 06.02.2023 în sudul Turciei și nordul Siriei

Cutremurul a fost urmat de alte zeci de replici care au cauzat un adevărat dezastru. Sute de clădiri au fost distruse, iar din păcate mii de oameni se află încă sub dărâmături. Autoritățile continuă căutarea de supraviețuitori sub ruinele clădirilor, dar se așteaptă ca numărul victimelor să crească în următoarele ore.

Milioane de oameni au fost treziți din somn luni dimineață și după declarațiile acestora se pare că au reușit să se autoevacueze din propriile locuințe înainte ca acestea să fie puse la pământ. În Siria aproximativ 4 milioane de oameni sunt afectați, din cauza războiului civil, iar accesul la serviciile medicale sunt limitate. Aproape 1000 persoane au fost declarate decedate până acum în această țara..

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică măsurând 7,5 grade pe scara Richter. Cutremurul s-ar fi produs la 32 de km de orașul Gaziantep, la o adâncime de aproximativ 18 km. Din păcate Castelul Gaziantep unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Turcia a fost complet distrus.

România sprijină autoritățile din Turcia cu o unitate din cadrul IGSU, care participă la intervențiile de salvare a civililor. Este vorba de "RO-USAR", unitate acreditată la nivel internațional.