Începe Ploiești Jazz Festival

Cultural (Categoria articolului)

Din data de 26 Octombrie 2022, la Ploiești începe unul dintre cele mai importante evenimente cultural-sociale din județul Prahova. Ploiești Jazz Festival ajunge la ediția cu numărul XVII și promite și în acest an 5 zile încântătoare alături de cei mai mari maeștrii ai jazz-ului. Vor urca pe șcenă artiști români dar și artiști internaționali de renume. Majoritatea artiștilor invitați la această ediție sunt câștigători de premii Grammy. Concertele vor începe în fiecare seară de la ora 19:00, la Filarmonica Paul Constantinescu” din Ploiești, sala Ion Baciu.

În prima seară, festivalul va fi deschis de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Ploiești împreună cu Ploiești Jazz Trio. Aceștia vor prezenta "Unspoken", un program artistic de jazz simfonic.

Joi începând cu ora 19:00 vor urca pe șcenă Nicolas Simion Quartet "Funky Dudes" feat. Benjamin Henocq, urmând ca la ora 20:30 să delecteze publicul Orchestre National de Jazz, adică Orchestra Națională de Jazz din Franța, cu programul artistic "Rituels" un spectacol extraordinar ce nu trebuie ratat de fanii jazzului.

Vineri, weekendul începe pe ritmuri portugheze, cu Maria João Quartet, o formație compusă din Maria João, o cântăreață din Portugalia foarte apreciată în lumea întreagă, acompaniată de Mário Loginha (pian), António Quintino (bas) și Alexandre Frazão (tobe). Seara continuă cu invitați de peste ocean, Benito Gonzalez Trio, o tripletă formată din pianistul al cărui nume îl poartă, acompaniat de Jeff "Train" Watts la tobe și Will Slater la bas începând cu ora 20:30. După nume probabil v-ați dat seama că este vorba de niste maeștrii ai jazului din Statele Unite.

Sâmbătă, "invazie vikingă" la Ploiești. Desigur un mic joc de cuvinte care face referire la Kristin Asbjørnsen Trio din Norvegia. Kristin Asbjørnsen, Olav Torget și Suntou Susso ne vor prezenta albumul "Traces of You". Din Norvegia, ne mutăm în Franța pentru că Romain Pilon, chitarist născut în Grenoble, va închide seara împreună Jason Brown și Geraud Portal.

Pentru ultima seară, ne va încălzi spiritele Daphna Levy, o vocalistă din Israel, care a impresionat prin talentul său dar și prin modul în care combină jazzul cu muzica clasică și muzica electronică. Împreună cu Tamir Miller (pian), Leon Habib (tobe), și Răzvan Cojanu (bas), Daphna Levy ne va prezenta "By the sea of Galilee". Numărul de final al festivalului este rezervat celor de la Trio of Libery, Joris Teepe (bas), Owen Hart Jr. (Tobe), Don Braden (sax).

 

Pe lângă muzică vor mai exista și alte activități culturale, în diverse locații.

Expoziția "Jazz Roots - US to Romania, va putea fi vizitată în mall-ul AFI Ploiești până pe data de 31 Octombrie. Această expoziție va prezenta afișe ale concertelor de jazz organizate în Ploiești și în țară în ultimii 53 de ani.

Nu se va sări peste expoziția de tradiție "Jazz in Colours", carer este o expoziție de pictură ce promovează lucrările celor mai talentați elevi de la Liceul de Arte Carmen Sylva”.

De asemenea, pe esplanada Palatului Culturii se va deschide și piața Ploiești Jazz Festival, unde va fi amenajată și o șcenă unde vizitatorii vor putea urmări spectacole artistice live, iar pe un ecran LED se vor putea urmării concertele de pe scena "Ion Baciu". Tot la Palatul de Cultură din Ploiești vor fi expuse cele mai noi modele de mașini Audi, dar și mașini de epocă puse la dispoziție de Retromobil Club România.

Prețul biletelor la eveniment este de 100 de lei, pentru biletele valabile pentru o singură zi, în timp ce prețul abonamentului pentru toate cele 5 zile de festival este de 400 de lei. Pentru cei care nu pot fi la Ploiești, concertele vor fi transmise în direct și integral pe platforma Virtual Concert Hall. Pentru a putea urmări concertele live este nevoie de achiziția unui bilet virtual, cu prețul similar biletelor f