Hasdeu - 116 ani de nemurire, eveniment deosebit organizat la castelul muzeu din Câmpina.
Cultural (Categoria articolului)
Vinerea trecută, cu ocazia comemorării a 116 ani de la trecerea în neființă a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, la muzeul memorial ce poartă numele savantului, s-a organizat o întâlnire de taină pentru a comemora viața și creația acestuia.
Într-un cadru restrâns, invitații au putut participa la mai multe activități atât în interiorul castelului cât și în exteriorul acestuia. Este lesne de notat că acesta reprezintă primul eveniment desfășurat la cel mai galonat muzeu al orașului, care să comemoreze ziua în care Bogdan Petriceicu Hașdeu a trecut la eternitate.
Accesul la eveniment s-a făcut pe bază de invitație din cauza spațiului restrâns pe care îl oferă locul, însă s-au mai strecurat pe parcurs și câțiva norocoși care nu se aflau pe lista selectă de invitați, cărora li s-a permis să se alăture celorlalți participanți. După cum ne-am obișnuit deja, directorul muzeului, Aura Dobre a încercat să ”pună la cale” un program diversificat, care să cuprindă cât mai multe manifestări cultural-artistice.
Tema principală, în jurul căreia s-a desfășurat această serată solemnă, a fost ideea ”nemuririi” lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care iată, trăiește încă prin lucrarea sa științifică și prin moștenirea lăsat câmpinenilor și nu numai. Tocmai de aceea evenimentul care a stârnit cel mai mare interes a fost dezbaterea ”Nemurirea creatorului dincolo de timp și spațiu”, o dezbatere despre cât de actual este B.P. Hasdeu și cât de cunoscută este moștenirea culturală a familiei sale. Discuția a avut ca punct de plecare cartea ”Hașdeu Duhuri” scrisă de autorul bucureștean George Cornilă. În prezența autorului dezbaterea propusă, moderată de George Grigorescu și Aura Dobre, a ținut aproape două ore. Să nu credeți că s-a plictisit cineva. Cei prezenți au participat activ la dezbatere, cu întrebări sau chiar completări la ideile și subiectele propuse de moderatori și de autorul George Cornilă. La finalul discuției George Cornilă a avut de trecut și printr-o ”sesiune” de autografe pe care le-a oferit cu drag admiratorilor lucrării sale.
Spuneam că searata solemnă de la Castel, a avut un program divers. Asta pentru că, pe lângă dezbaterea menționată, în program și-au făcut loc și muzica, pictura, sculptura, dar și un moment de socializare în exteriorul castelului. Muzicianul Andrei Kivu, actualmente rezident în Paris, a încântat audiența în două rânduri. Întâi în deschidere, acordurile violoncelului adus de Andrei Kivu din Paris au răsunat la Castelul Hasdeu, dar și după dezbatere când a oferit un moment de muzică ezoterică, un gen mai puțin cunoscut dar înălțător într-o seară solemnă, într-un loc plin de încărcătură spirituală. În tot acest timp, în încăperile muzelui au fost expuse lucrări de pictură și sculptură, semnate de Radu Paraschivescu și Gabriel Sitaru. Aproape de finalul serii invitații au participat la o degustare de vinuri, pentru că pe înserate, în curtea castelului, acompaniat de mireasma plăcută a candelelor parfumate fabricate de ”Simplicity” și de câteva gustări dulci, vinurile produse în Prahova la Tohani de crama Velvet Winery ”La Țigănci” a fost atracția serii.
Poate că mulți dintre invitați au aflat câteva răspunsuri la nelămuririle legate de viața și creația lui B.P.Hașdeu, dar în final cu toții am rămas cu întrebarea: dintre fetească regală, fetească neagră sau rose, oare ce vin din gama ”La Țigănci” ar prefera domnul Hasdeu?
Felix Precup