“Cartea tăcerilor poeme în două aripi”, vedeta Seratei ELSTAR cu numărul 87

Cultural (Categoria articolului)

 

 

Cea de-a 87-a serată ELSTAR a fost una de mare succes. În seara de 23 februarie a avut loc lansarea cărții “Cartea tăcerilor poeme în două aripi” scrisă de Florin Dochia și Cezara Răducu. Aceștia au creat împreună o serie de poezii inedite, ce au reușit să umple Librăria ELSTAR ca niciodată.

Așa cum ne-a obișnuit, amfitrionul evenimentului, Codruț Constantinescu, a realizat o scurtă introducere a serii și i-a prezentat pe cei doi artiști, precizând în special calitățile lor remarcabile de scriitori.

Cei doi autori au fost susținuți îndeaproape de prietenii lor dragi, oameni influenți ai culturii câmpinene și nu numai. Chirstian Crăciun, alături de Mioara Bahna, Maria Dobrescu, Raluca Faraon și Daniela Șontică și-au prezentat propriile gânduri și păreri la adresa noii creații. Christian Crăciun a descris cartea ca fiind o celebră replică eminesciană, un inedit dialog de dragoste între cei doi autori, fictiv, dar trecând cu totul de nivelul de proiect. Poeziile, lipsite de trucaj și aparent simple, sunt de o naturalețe greu de găsit. Câțiva invitați au avut inițial impresia că totul este o joacă, dar prin profunzimea creației lor, cei doi autori demonstrează ca nu a fost doar ceva experimental. Poeziile dau senzația de spontaneitate și reușesc să transmită ceea ce nu se poate comunica verbal. Florin Dochia și Cezara Răducu devin unul pentru celălalt cititorul perfect, care se transformă, pe rând, în autor. Ei au reușit printr-o poezie minimalistă să prezinte complexitatea tăcerii și chiar dacă este scrisă la patru mâini, se dovedește să fie un adevărat unison. Creația poetică este completată de ilustrațiile Corinei Perianu, care “se potrivesc mănușă” după spusele doamnei Maria Dobrescu. 

Cezara Răducu și Florin Dochia au povestit în cele din urmă procesul prin care au trecut împreună pentru a putea da viață cărții. Nu a fost ceva gândit, a fost ceva ce pur și simplu a funcționat. Cezara Răducu și-a găsit de cele mai multe ori inspirația “pe fugă”, în avion sau în aeroport. Cei doi afirmă că totul a fost făcut cu bucurie și comunicare, iar prezentarea s-a încheiat cu un moment cald, în care cei doi autori au citit din poeziile lor publicului, moment ce a animat seara. Ca de obicei, lumea a fost așteptată cu propriul exemplar al cărții, la o serie de poze și autografe din partea autorilor, iar câmpinenii au putut dezbate în continuare subiecte culturale și nu numai în cadrul librăriei. 

Arta este menită să coexiste și nu în cele din urmă, să fie admirată și discutată. Cu siguranță “Cartea tăcerilor poeme în două aripi” a reprezentat pentru Florin Dochia și Cezara Răducu un nou tip de expresivitate, reușind să fie un loc de refugiu pentru cititori, pentru că așa cum a spus și Cezara Răducu “poezia rămâne o rochie tăcută pe care o purtăm cu toții pe inimă”.  

 

Alexia Bordei