Ana Blandiana la Serata Elstar cu numărul 93

Cultural (Categoria articolului)

 

 

O altă serată culturală marca librăria ELSTAR adus-o în zona noastră pe celebra scriitoare Ana Blandiana pentru lansarea propriei sale cărți numită „Mai mult ca trecutul Jurnal 31 august 1988 12 decembrie 1989”. Anticipându-se un public numeros, serata culturală cu numărul 93 a avut loc la Galeria Colecțiilor Etnografice din comuna Brebu, librăria ELSTAR fiind neîncăpătoare pentru un eveniment de o așa amploare. Cu toate acestea, nici spațiul respectiv nu a fost îndeajuns, unii oameni ajungând să urmărească evenimentul din holul clădirii, dornici cu adevărat să o cunoască pe scriitoare. 

Codruț Constantinescu, amfitrionul evenimentului din seara de 19 aprilie, a deschis prezentarea prin a face o introducere scurtă în viața și realizările Anei Blandiana. Specializată în ultimul timp pe proză și opere memorialistice, în jurnalul lansat recent, scriitoarea descrie cu acuratețe evenimente dintre anii 1988-1989, ultimii de regim comunist ai țării noastre. Astfel, scriitoarea reușește să creeze o meditație asupra istoriei, ce deschide ochii tuturor, în special pe cei ai copiilor din zilele noastre. De asemenea, cartea Anei Blandiana a fost prezentată de Serenela Ghițeanu și Christian Crăciun, persoane cu un puternic impact în cultura contemporană. 

Această operă este cu totul specială între creațiile Anei Blandiana. Jurnalul a fost ținut în urma frustrărilor care o încercau pe scriitoare la acea vreme, frustrări care aveau la origine nedreptatea regimului comunist, în special la adresa scriitorilor. Prin acest Jurnal, sentimentele unei autoare private de libertate, reacția colegilor săi la cele întâmplate dar și evenimente cotidiene ale vieții de atunci ies la iveală și parcă sunt retrăite de cei care îl citesc. Pe lângă calitatea redacției, cartea are o mare valoare istorică, ce crește odată cu trecerea timpului și care va lăsa mereu o poartă deschisă către trecutul nu tocmai glorios țării noastre. Jurnalul cuprinde în sine trăirile intime ale unui om, lucruri pe care nu le-ai scrie într-un alt tip de text. Astfel, jurnalul Anei Blandiana prezintă ultimii ani ai comunismului românesc într-un mod veritabil și autentic, ce merită aprecierea și atenția publicului larg.

Librăria ELSTAR a dat din nou lovitura cu o serată culturală de mare succes, care a strâns la un loc oameni diverși, dar cu un scop comun, să ia o pauză de la cotidian și poate chiar autograful celebrei scriitoare Ana Blandiana. 

 

Alexia Bordei