Ceremonie impresionantă în vârf de munte. S-au împlinit 95 de ani de la inaugurarea "Crucii Eroilor de pe Caraiman"

Lifestyle (Categoria articolului)

Probabil "Crucea Caraiman" este unul dintre monumentele de referință ale județului Prahova. Crucea a fost ridicată pe vremea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la inițiativa comunității locale din Bușteni, pentru a comemora cei 30.000 de militari căzuți în luptele de pe Valea Prahovei, în Primul Război Mondial. Crucea a fost construită din oțel rămas după bombardamentele din război, reciclat la Uzinele Reșița.

Duminica trecută, pe 17 septembrie, Batalionul 21 Vânători de Munte, a organizat un ceremonial militar și religios de omagiere a eroilor, chiar în vârful muntelui. Deși vremea se anunța nefavorabilă, sute de persoane au participat la această ceremonie solemnă. Ceremonia a început cu intonarea Imnului Național, urmat de serviciului religios, apoi de depunerea coroanelor și în final de un scurt moment artistic cu muzică patriotică.

Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman, situată la 2.291 de metri altitudine, măsurând 39,3 metri în înălțime a fost recunoscută de Cartea Recordurilor în anul 2013 drept cea mai înaltă cruce din lume situată pe un vârf montan.

 

Felix Precup