Cât de justificată este cheltuiala de peste 1 milion de lei efectuată până în acest moment pentru proiectul unui pasaj subteran în municipiul Câmpina?

Actualitate (Categoria articolului)

 

Cât de justificată este cheltuiala de peste 1 milion de lei efectuată până în acest moment pentru realizarea de studii și documentații în vederea demarării proiectului pentru construirea unui pasaj subteran în municipiul Câmpina?

 

Aceasta este o întrebare care ar însuma gândurile câmpinenilor cărora le-a fost prezentat acest proiect de către autoritatea publică locală în urmă cu ceva vreme.

Ideea acestui proiect este, aparent, mai veche, însă apariția unei axe de finațare din fonduri europene, la momentul potrivit, a dat naștere unui cadru propice pentru cheltuieli justificate.

 

Proiectul se numește pompos: „Sprijin la nivelul regiunii Sud Muntenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură - 5D2”, cod SMIS 2014+ 143370/ Cod proiect: 1.1.153, din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020-pe Axa Prioritară 1 - Obiectivul specific 1.1 - Acțiunea 1.1.1.

Acest program dă posibilitatea oricărei autorități locale, mai ales a celor cu prieteni pregătiți și potriviți, să scrie ce vrea și să propună orice, atâta timp cât sunt realizate bine hârtiile. Cu toții știm că o hârtie bine concepută, cu termenii potriviți și cu studiile potrivite, arată bine și convinge mai ușor. Ceea ce nu găsim nicăieri însă, este un Raport de oportunitate/necesitate – un document cu care orice autoritate publică locală ar trebui să fie familiarizată și care ar trebui realizat competent înainte de demararea oricărui proiect pe termen lung, ce implică mari cheltuieli. Probabil că hârtia în sine există, dar cu siguranță nu a fost făcută cu o consultare meticuloasă a populației, de unde să se adune idei și păreri, aceasta venind mult mai târziu, când deja s-a făcut planul.

 Așadar... Cât de oportun este un pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina? - Rămâne încă o întrebare fără răspus pe buzele locuitorilor.

Să revenim la proiectul demarat deja. Conform Ghidului solicitantului, proiectul este cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și bugetul de stat, la care se adaugă contribuția proprie a solicitantului în cuantum de 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului, precum și sumele aferente cheltuielilor neeligibile.

Ce înseamnă acest lucru pentru municipiul Câmpina?

Conform descrierii de pe site-ul SICAP (Achiziții Publice):

Valoarea totală estimată este de 3.327.731,09 lei fără TVA, din care:

LOT 1: 2.642.857,14 lei fără TVA

LOT 2: 684.873,95 lei fără TVA.

Astfel, municipiul Câmpina are în vedere dezvoltarea de documente strategice în valoare de aproximativ 665.000 euro, din care contribuția proprie, din bugetul local este de aproximativ 14.000 euro.

Obiectivul general al contractelor este acela de a întocmi documentații tehnico-economice pentru obiectivele de investiții:

LOT 1- „Creşterea mobilităţii urbane nepoluante prin investiţii de tip integrat în soluţii inteligente aferente unui coridor de mobilitate şi prin redirecţionarea circulaţiei rutiere printr-un pasaj subteran în zona centrală a Municipiului Câmpina”;

LOT 2-„Extinderea, modernizarea şi dotarea spaţiului pietonal din zona centrală a municipiului Câmpina", în conformitate cu prevederile legale și respectarea standardelor și normativelor tehnice în vigoare,

Pentru ca în perioada 2021-2027 să se pregătească aceste studiile necesare depunerii de proiecte în vederea obținerii de fonduri europene, s-au demarat și procedurile de licitații în vederea achiziției de servicii.

Astfel, din primul lot, s-au scos la licitației, la finalul anului 2021 următoarele:

LOTUL NR.1 – „PLANUL DE MOBILITATE URBANĂ DURABILĂ 2021-2027” în Municipiul Câmpina, Valoare estimată = 132.000,00 lei exclusiv TVA

LOTUL NR.2 – „ACTUALIZAREA STUDIULUI DE TRAFIC LA NIVELUL MUNICIPIUL CÂMPINA”, Valoare estimată = 130.000,00 lei exclusiv TVA

LOTUL NR. 3 – „PLANUL DE ACTIUNE PENTRU ENERGIE DURABILA 2021-2027” în Municipiul Câmpina, Valoare estimată = 100.000,00 lei exclusiv TVA.

LOTUL NR. 4 – „STRATEGIA SMART CITY” a Municipiului Câmpina, Valoare estimată = 75.000,00 lei exclusiv TVA.

Lucrarea a fost atribuită la data de 27.12.2022 firmei Urban Scope România, printr-o procedură simplificată cu o valoare totală de 398.440 RON

Descrierea detaliată poate fi găsită accesând: https://sicap.ai/licitatii/contract/100257956

 

În luna aprilie a acestui an, mai precis pe data de 08.04.2022, a fost scos la licitație, de data aceasta prin procedură deschisă, al doilea lot al proiectului, care constă în: LOT 2 - „Extinderea, modernizarea şi dotarea spaţiului pietonal din zona centrală a municipiului Câmpina", cu o valoare estimată de 684.873,95 RON

Și aceată lucrare a fost câștigată de firma Urban Scope România, contra sumei de 650.600 RON.

Descrierea detaliată poate fi găsită accesând: https://sicap.ai/licitatii/contract/100280928

La aceste sume se adaugă și achiziția făcută pe data de 15.11.2021, reprezetând Întocmire documentaţie de urbanism – P.U.Z. „Regenerare urbană, creşterea mobilităţii urbane nepoluante, prin investiţii de tip integrat în soluţii inteligente aferente unui coridor de mobilitate prin redirecţionarea circulaţiei rutiere printr-un pasaj subteran şi, extinderea, modernizarea și dotarea spațiului pietonal din zona centrală a Municipiului Câmpina”, adjudecată printr-o procedură simplificată de firma KXL Studio, din București, cu suma de 235.000 RON.

Descrierea detaliată poate fi găsită accesând: https://sicap.ai/licitatii/contract/100247880

Așadar, un total de 1.284.040 RON pentru studii și documentații…

 

Pentru buna informare a cetățenilor ținem să menționăm că nu contestăm legalitatea procedurilor, achizițiilor sau a documentației. Nu suntem în măsură să evaluăm noi acest lucru și nici nu avem intenția. Există autorități competente care fac asta. Informațiile sunt publice și pot fi accesate oricând, de oricine este interesat.

Putem să înțelegem că sunt fonduri europene, că există banii, că ei pot fi cheltuiți legal și că toată lumea face asta, dar la final, când se trage linie, până la urmă tot noi îi dăm înapoi, prin alte taxe, impozite și creșteri de prețuri…

Si revenim la întrebarea de la începutul articolului…

Cât de justificată este, așadar, cheltuiala de peste 1 milion de lei efectuată până în acest moment pentru realizarea de studii și documentații în vederea demarării proiectului pentru construirea unui pasaj subteran în municipiul Câmpina?

Va rămâne o întrebare retorică sau poate vom afla cândva răspunsul?

 

Concluzie (im)pertinentă

Decât să facem planuri mai mari decât putem duce, mai bine ne ocupăm de lucrurile mici pe care chiar putem să le realizăm. Resursa umană competentă din primăriile din întreaga țară este limitată, cea din municipiul Câmpina nu face excepție, iar direcționarea ei către proiecte utopice doar de dragul de a spune că vrem să facem ceva măreț pentru posteritate este o risipă de timp, energie și bani. După o perioadă grea, când nimeni nu mai înțelege exact ce se întâmplă și în ce direcție ar trebui să o apuce, o NORMALITATE ar fi un reper prețios de avut în vedere.

Normalitatea în Câmpina ar putea însemna, tot în proiecte: iarbă tunsă regulat, reabilitarea cinematografului, un ștrand public, infrastructură rutieră decentă și multe altele... Oamenii nu își doresc oraș utopic ci doar unul normal.