Expoziția concursului “Portretul unei Rafinării Centenare” și decernarea premiilor, atracție pentru mii de persoane
Actualitate (Categoria articolului)
În interiorul istoricei Rafinării Steaua Română s-a organizat expoziția celor mai bune fotografii realizate de 144 de fotografi care și-au înscris nu mai puțin de 432 de lucrări în platformă.
Evenimentul s-a dovedit a fi un punct de atracție pentru câmpineni și nu numai, și chiar dacă vremea nu a ținut cu organizatorii, peste 2000 de vizitatori au ignorat ploaia și vântul care sufla cu putere și au venit până la rafinărie, măcar preț de câteva minute pentru a admira fotografiile expuse. Atomsfera a fost întreținută pe tot parcursul evenimentului de DJ Prafu. Pe lângă expoziție și muzică bună, participanții au putut găsi în incinta Rafinăriei și un photo booth dar și un food truck. De departe “vedetele” zilei au fosf ceaiul cald și cafeaua, mai ales pentru cei care au vrut să se mai încălzească puțin.
Punctul culminant al zilei a fost așa cum era și normal, festivitatea de premiere. Au fost mai întâi premiați fotografii profesioniști, recomandați de membrii din juriu și invitați de organizatorii evenimentului. Cornel Lazia, Nicolae Coșniceru, Camil Iamandescu și Mihai Răuță, care au primit fiecare o diplomă onorifică.
A urmat momentul în care a fost prezentat și premiat juriul: Prof. dr. arthitect Augustin Ioan, prof. em. dr. arhitect Sorin Vasilescu, dr. Carmen Tănăsoiu, dr. arh Monica-Mihaela Frângulea, dr. Mihai Zgondoiu, dr. Mălina Ionescu, Ana Daniela Sultana, Daniela Duiculescu, Florentina Cimuka. Fiecare membru al juriului a urcat pe scenă și a delectat publicul câmpinean cu amintiri personale și istorii pline de haz despre Câmpina și Rafinărie. De altfel momentul care a adus cele mai multe zâmbete și aplauze a fost o poveste despre începuturile rafinării petrolului în zona Ploiești – Târgoviște, care ar fi început accidental în momentul când localnicii, mari producători de țuică, ar fi încercat să mențină arderea necesară cazanului de țuică cu păcură, rezultând astfel un compus lichid de aceeași culoare cu țuica dar cu alte proprietăți, conform istorisirii domnului dr. arhitect Sorin Vasilescu.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Câmpina Curată, Fundația Juxta, Soceram, Medimfarm și Etu Oil & Gas
Premiile au fost acordate de Monica-Mihaela Frangulea, CEO al Fundației Juxta. Chiar dacă inițial au fost anunțate doar 5 premii, din cauza fluxului mare de fotografii foarte reușite organizatorii au decis să mai acorde și niște mențiuni. Premiile au fost acordate astfel:
Premiul 1: Mihaela Tulea: Lost in though and lost in time
Premiul 2: Richard Constantinoff: Zgomot tăcut
Premiul 3: Ruxandra Novotny: Apus de presiune
Premiul Special: Ștefan Mareș: Țevile’s curate șefu’
Premiul Juxta pentru arhitectură: Ștefan Florea: Monuments of the Golden Age
Mențiuni:
- Alex Mira: Connection between worlds
- Rebeca Ioniță: Printre umbre arămii
- Marinică Alexandru: Cu mare pompă
- Nicolae Triculescu: Rafinăria
- Andrei Lăcătușu: Oxigen oxidat
Felix Precup