Curtea Constituțională a României validează o lege care scapă de închisoare persoanele care comit evaziune fiscală de până la 1.000.000 de euro. 

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei pe tema legii inițiate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma respectivă plus o penalizare.

Pe data de 19 Decembrie 2023, Camera Deputaților a aprobat, în calitate de for decizional legea inițiată de liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă, respectiv Marcel Ciolacu, privind unele măsuri ce ar facilita lupta autorităților împotriva evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Noile prevederi, facilitează posibilitatea statului de a recupera prejudiciul. După cum a menționat și cunoscutul jurnalist Mircea Badea într-o ediție a emisiunii “În gura presei”, este mult mai logic ca statul să încerce să recupereze prejudiciul, decât să trimită evazioniștii la închisoare, creându-se o posibilitate ca statul să nu își mai recupereze niciodată banii. 

Potrivit noilor prevederi, în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, deputații au decis că, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", conform informațiilor obținute de HotNews.ro. De asemenea, actul normativ mai prevede că în cazul în care prejudiciul este recuperat până la primul termen de judecată pedeapsa se poate reduce până la jumătate sau se poate aplica pedeapsa cu amenda, iar organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală. „Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.

USR și Forța Dreptei, au contestat acest act normativ la Curtea Constituțională a României, însă fără sorți de izbândă. CCR consideră că dispozițiile legii criticate de USR și Forța Dreptei constituie un pas important pe care statele trebuie să le facă în modernizarea teoriilor de natură retribuitivă ale dreptului penal. 

„Curtea a reținut că dispozițiile legii criticate constituie un pas important în trecerea pe care statele trebuie să o facă de la teoriile tradiționaliste de natură retributivă ale dreptului penal, conform cărora aplicarea unor pedepse privative de libertate în cazul comiterii infracțiunilor reprezintă o condiție sine qua non a restabilirii ordinii de drept, spre teoriile moderne specifice acestei ramuri de drept, potrivit cărora, în cazul infracțiunilor ce au ca scop realizarea unor câștiguri ilicite, principalul obiectiv al politicii penale etatice trebuie să vizeze descoperirea și confiscarea respectivelor bunuri (în sens larg), în vederea introducerii lor sau a contravalorii lor în bugetul public”, se arată în decizia CCR.

Reamintim că în anul 2017, pe vremea când Liviu Dragnea era președintele Camerei Deputaților, un proiect similar de lege a fost depus și adoptat în Paralamentul României. Legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu prevedea că, dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare. De altfel această lege a stârnit la vremea respectivă un val masiv de proteste în România, de care liderii USR și PLUS s-au folosit pentru a obține cât mai mult electorat.

 

Felix Precup