S-a încheiat o nouă ediție a Festivalului Tineretului. Antonio Ion, Iulia Ion și Alexia Roman au câștigat marele premiu
Cultural (Categoria articolului)
A mai trecut o ediție a Festivalului Tineretului, anul 2024 marcând “episodul” cu numărul 18 al acestui eveniment prin care Fundația Zamolxes încearcă să promoveze cât mai mult tinerii din Câmpina. După cum ne-am obișnuit din anii precedenți, concurenții au putut participa la una dintre cele 6 probe: muzică instrumental + voce, muzică instrumentală, muzică populară, teatru, muzică vocal și dans.
În 2024 Festivalul Tineretului a fost organizat pe durata a trei zile, prima zi fiind dedicată concursurilor de muzică populară și teatru, în ziua a doua s-au desfășurat cele mai așteptate probe: vocal + instrumental, vocal și dans, iar ziua a treia a fost destinată festivității de premiere și recitalurilor susținute de tinerii artiști câmpineni. Pe lângă toți acești tineri talentați primele două zile au fost închise de doi invitați speciali, Tituș Constantin împreună cu trupa sa. Tituș Constantin, un veteran al muzicii folk a avut un moment emoționant, aducându-și aminte de prima sa reprezentație la Festivalul Tineretului din anul 1997. Ziua a doua de asemenea a fost concluzionată de un alt concert excepțional, trupa Baba Novac din București aducând la viață cele mai cunoscute balade rock haiducești din muzica românească, însă din păcate nu putem să nu remarcăm faptul că sala a fost destul de goală la un asemenea concert…
Punctul culminant al Festivalului a fost festivitatea de premiere unde toți concurenții au așteptat cu emoții rezultatele jurizării. Juriul a fost reprezentat de reputați artiști și profesori din orașul nostru: Dănuț Andrei, Lucia Tudor, Livia Pisăliță și Cornel Brătilă. Pentru anunțarea câștigătorilor și împărtășirea câtorva opinii, a fost desemnat Cornel Brătilă. În 2024 au fost acordate premii în valoare de 3.200 de lei după cum urmează:
Teatru: a fost fără îndoială cea mai bine reprezentată artă din întreg festivalul, a fost aproape imposibil pentru juriu să aleagă un câștigător datorită prestațiilor foarte bune ale concurenților. La această categorie sau acordat în total 5 premii:
Muzică vocal + instrumental: o altă categorie despre care Cornel Brătilă a avut numai cuvinte de laudă, juriul a decis să acorde 5 premii:
Muzică instrumentală: și aici s-a putut vedea un progres notabil față de anii trecuți, astfel juriul a acordat 4 premii:
Muzică populară: la una dintre cele mai apreciate probe din cadrul Festivalului Tineretului juriul a avut din nou o misiune foarte grea în a alege un câștigător, tocmai de aceea s-au acordat 4 premii:
Dans: din păcate această secție a fost evitată în 2024. S-a înscris o singură concurentă, Neagu Carolina, care de altfel a fost răsplătită cu premiul I.
Muzică vocal: fără îndoială cea mai populară probă a Festivalului Tineretului, secțiunea de voce s-a bucurat de o participare numeroasă cu toate acestea, Cornel Brătilă s-a declarat puțin dezamăgit de nivelul concureților, tocmai de aceea juriul a acordat doar două premii III pentru a motiva concurenții să revină mai pregătiți:
Marele premiu: în premieră organizatorii au decis să acorde și un premiu pentru un talent în ascensiune, echivalent cu marele premiu. Acest premiu i-a revenit Teodorei Fodac, o artistă ce deja încântă publicul câmpinean cu chitara și vocea sa la diferite evenimente.
Câștigătorii Marelui Premiu al Festivalului Tineretului ediția 2024 au fost Antonio Ion, Iulia Ion și Alexia Roman, concurenți de la secția de teatru ce au interpretat Conu Leonida față cu reacțiunea, un clasic al teatrului românesc. Fără îndoilă cei trei au impresionat tot publicul dar și juriul prin interpretarea lor perfectă și foarte profesionistă.
Cum era și normal Festivalul Tineretului s-a terminat cu recitalurile susținute de artiștii câmpineni foarte talentați care au încântat publicul timp de mai bine de 3 ore. Au urcat pe scena de la Casa de Cultură “Geo Bogza”: Radu Ciupagea, Alexandru Muscalu, Robert Cimpoiașu, Valentin Steria, Trupa Unexpected Guests, Livia Pisăliță, Trupa Tempestas, Nihil și Chondirax.
În concluzie a fost o nouă ediție reușită organizată de Fundația Zamolxes în care tinerii artiști câmpineni au primit ce își doreau, nu a fost vorba de diplome, medalii sau bani, ci de ocazia de a-și prezenta talentul și de a fi promovați publicului din oraș. Toți concurenții au impresionat prin pasiunea și dedicația de care dau dovadă dar în mod special merită menționati mai mulți actori care au ridicat ștacheta la un nivel foarte înalt: Antonio Ion, Alexia Roman, Alicia Stoll, dar și Ioana Crîjanovschi care anul trecut a câștigat Marele premiu al Festivalului Tineretului, cocurând la secțiunea de muzică vocală iar în acest an a câștigat două premii și la actorie.