Gripa face ravagii în România! Prahova printre județele fruntașe la numărul de îmbolnăviri. 

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Virusul gripal este un virus ce dă bătăi de cap lumii medicale. De fiecare dată acest virus revine cu câte o tulpină nouă, astfel nici măcar vaccinul nu îi mai face față. An de an ne confruntăm cu un val de gripă, ce aduce simptome mai mult sau mai puțin grave. Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății de la începutul anului 2024, numărul persoanelor infectate este în creștere. 

 

România este aproape de o situație tip epidemic:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat în cursul zilei de 29 Ianuarie a.c. faptul că România se află deja în a treia săptămână de creștere “abruptă” a cazurilor de gripă. Conform ministrului Alexandru Rafila, în acest caz putem vorbi de o situație de tip epidemic: “...dacă vor exista trei săptămâni care depăşesc media multianuală de număr de cazuri de gripă, atunci se poate pune problema unei situaţii de tip epidemic, dar această situaţie de tip epidemic evoluează diferit în funcţie de zonele şi de oraşele din ţară”, a declarat acesta.

 

Județul Prahova printre județele fruntașe la numărul de îmbolnăviri:

În județul Prahova s-au înregistrat 450 de persoane infectate cu gripă, dintre care 41 au rămas internate la spital. Desigur, numărul real este mult mai mare, având în vedere că multe persoane prezintă simptome specifice gripei, dar acestea rămân neraportate. Din păcate de la începutul anului s-a înregistrat și primul deces de gripă, în urmă cu aproximativ 2 săptămâni când o fetiță de doar 4 ani a ajuns la Spitalul Județean din Ploiești cu febră 41, prezentând convulsii febrile și insuficiență respiratorie

Județul Prahova se află pe locul 3 la nivel național la numărul persoanelor infectate cu gripă, cele mai multe cazuri din țară raportându-se în Municipiul București. 

În această perioadă este recomandată pe cât posibil evitarea zonelor aglomerate. Persoanelor care prezintă simptome specifice gripei le este recomandat să contacteze de îndată medicul de familie. Simptomele infecției cu virusul gripal cuprind: febră, tuse seacă, dureri de cap, amețeli, dificultăți de respirație, stare generală alterată.

 

Felix Precup