Știrile campineanul.ro din săptămâna 8 – 14 ianuarie  

Știri...să știi! (Categoria articolului)

 

3 morți într-un accident pe DN1, La Florești

Vineri, 12 ianuarie, în jurul orei 11.30, pe Drumul Național 1, în afara localității Florești a avut loc un tragic accident de circulație, în care au fost implicate două autoturisme în care se aflau 6 persoane. Din primele verificări, se pare că, un bărbat de 68 de ani, în timp ce conducea un autoturism ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de către un tânăr de 24 de ani.

În urma producerii acestui accident rutier a rezultat decesul a trei persoane, două femei de 63 și respectiv 71 de ani și a șoferului auto de 68 de ani, care a decedat la spital, unde fusese transportat cu elicopterul SMURD. Celelalte 3 persoane au ajuns la spital în stare gravă.

 

Delia Lazăr a încetat din viață 

Pe data de 8 ianuarie, creatoarea de modă din Delia Lazăr, a încetat din viață la vârsta de 42 ani. Vestea încetării ei din viaţă a venit ca un trăsnet năucitor printre cei care au cunoscut-o sau au auzit de creaţia, faima şi rafinamentul ei inegalabil. Născută în 1981 la Câmpina, Delia Lazăr a fost din copilărie braţ la braţ şi gând la gând cu aura feminităţii princiare. Absolventă a facultăţii de filologie, renunţă la o carieră didactică şi se înarmează cu pasiune şi dedicaţie creaţiei vestimentare. ajungând la apogeu prin înfiinţarea firmei şi mărcii proprii “Dahlia Couture”. Succesul tenacităţii şi talentului nu s-a lăsat prea mult aşteptat, fiind încununată de numeroase aprecieri, premii şi recunoaştere pe plan naţional şi internaţional.

Pe 23 octombrie 2023, la Hotel Palace în Sinaia a avut loc prezentarea ultimei sale colecții de rochii de mireasă, intitulată “REGAL…

Delia Lazăr a fost înmormântată miercuri, 10 ianuarie la “Cimitirul Învierea lui Lazăr” din cartierul Muscel.

 

Școala “B.P. Hasdeu” s-a redeschis

După multe luni de așteptări, elevii Școlii Gimnaziale “B.P. Hasdeu” din Câmpina au putut păși pentru prima dată în incinta clădirii renovate și aduse la standarde europene. Cu această ocazie a fost inaugurată și sala de sport atât de așteptată de elevii școlii dar și sportivilor de la CS Câmpina, chiar dacă lucrările au fost finalizate cu o întărziere de 4 luni Pe lângă renovarea corpului vechi, școala a fost extinsă, prin construirea unui nou corp de clădire. Pe lângă renovarea corpului vechi de clădire a mai fost contruit încă unul nou. Sala de sport beneficiază de o suprafață de joc multifuncțională pe care se pot practica mai multe sporturi, iar tribunele pot găzdui 258 de spectatori.

 

Dublă Sărbătoare la Muzeul Memorial B.P. Hașdeu

 

Vinerea trecută, la Muzeul Memorial B.P. Hașdeu s-a desfășurat o serată culturală care a marcat două evenimente importante: 521 de ani de la prima atestare documentară a Municipiului Câmpina și Ziua Culturii Naționale. Printre activitățile organizate se numără o expoziție de sculptură și desen, recitaluluri și poezii. Au fost în centrul atenției elevi ai Școlii Gimnaziale “Al. I. Cuza”, Ciprian Apetrei, Cristina Beteringhe și lucrările cu tema “Câmpina mea”, o expoziție colectivă în cadrul căreia au expus artiști amatori din cadrul Asociației Artiștilor Plastici din Câmpina

 

521 de ani de Câmpina

Pe 8 ianuarie, ziua în care Câmpina a împlinit 521 de ani de la prima atestare documentară, la Casa de Cultură “Geo Bogza” a fost organizat un mic spectacol susținut de tineri artiști locali. A fost o seară scurtă, în care s-au îmbinat 3 arte: muzica, teatrul și dansul. Ansamblul “Mugurași de primăvară” de la Clubul Copiilor și “Ghiocelul” al Casei de Cultură “Geo Bogza” au adus tradițiile în fața spectatorilor, iar vocea inconfundabilă a Liviei Pisăliță a completat partea muzicală. Atelierul Actorului a fost de asemenea prezent cu “Gala umorului românesc”, trupa punând în scenă mai multe momente memorabile din arhivele Revelionului TVR.

 

Crucea de Piatră din Câmpina, identificată la București

Tot de ziua Câmpinei, istoricul Mădălin Focșa a reușit să identifice actuala localizare a celui mai vechi monument istoric din Municipiul Câmpina. Este vorba despre o cruce din piatră, de pe vremea voievodului Matei Basarab, monument ce mult timp a fost considerat pierdut, după ce acesta fusese mutat la București, cu ocazia Expoziției de la București, din anul 1906. Crucea medivală de pe vremea lui Matei Basarab a fost identificată în ansamblul de 3 cruci aflate pe Dealul Mitropoliei din București, astfel cel mai vechi obiect medieval din Câmpina se află la loc de cinste chiar în capitala României. 

 

SPORT

 

CS Câmpina victorie totală la Turneul 8

 

Au fost două zile pline de baschet la Sala Colegiului Național “Nicolae Grigorescu”, cu nu mai puțin de 14 meciuri disputate la toate categoriile de vârstă în cadrul Turneului 8 al Campionatului Național de Baschet. Clubul gazdă, CS Câmpina a disputat 4 meciuri, 2 la feminin și 2 la masculine. În prima zi fetele au deschis seria de jocuri ale echipei gazdă, reușind o victorie fără drept de apel în fața adversarelor de la Bed Baschet, impunându-se cu 85-12, iar băieții au continuat seria evoluțiilor bune și au învins cu 74-32 pe Solaris. 

În cea de a doua zi de competiție echipa feminină s-a întâlnit cu CS Valea Călugărească și în ciuda scorului confortabil, 48-10 pentru CS Câmpina, a fost un joc mai solicitant din punct de vedere fizic decât de obicei, reprezentând un antrenament un test binevenit pentru elevele lui Liviu Dochia. Băieții, antrenați de Cristina Potgieter, s-au întâlnit, de asemenea cu CS Valea Călugărească. La finalul unui meci spectaculos și echilibrat, câmpinenii au reușit să se impună cu scorul de 51-27.

  

Sportul Câmpina, amical pe zăpadă 

 

Prima echipă locală care a dat startul pregătirilor pentru returul sezonului 2023/24 a fost Sportul Câmpina. Pentru un prim meci după o pauză de mai bine de o lună, cei de la Sportul Câmpina și-au ales un adversar de valoare apropiată, Progresul Provița de Jos.  Cele două echipe aflate în Superliga B1 au oferit un meci spectaculos, jucat în condiții speciale, pe zăpadă. La finalul celor 90 de minute de joc, Sportul Câmpina s-a impus cu scorul de 5-3, trecând cu bine primul test al anului. În continuarea pregătirilor pentru meciurile oficiale, câmpinenii vor disputa un nou amical pe 21 ianuarie în compania celor de la CS Șotrile, locul disputării partidei urmând să fie stabilit în funcție de condițiile meteo.