#RAFINĂRIADESCHISĂ

Actualitate (Categoria articolului)

Zi istorică pentru locuitorii municipiului Câmpina!

Pentru prima dată, porțile celei mai vechi rafinării din Europa se deschid pentru a permite publicului larg accesul în incintă.

În cadrul unui eveniment de excepție, ce va fi organizat de actualii proprietari ai fostei rafinării, în zilele de 14 și 15 mai, cetățenii municipiului Câmpina și nu numai, pot participa la tururi ghidate, în urma cărora vor primi informații despre starea actuală a ceea ce toată lumea cunoaște ca fiind Prima rafinărie din Europa.

În cadrul conferinței de presă, organizată astăzi, în incinta societății membrii presei locale și naționale au putut vizita și afla informații concludente despre situația în care se află în momentul de față fosta rafinărie Steaua Română.

Istoric:

Înființată în anul 1895, Rafinăria Steaua Română Câmpina a fost considerată la momentul respectiv cea mai modernă și cea mai mare dintre rafinăriile din Europa, patrimoniul său fiind compus din rafinării, schele, sonde, și instalații, o flotilă de tancuri petroliere de transport pe Dunăre, o fabrică de acid sulfuric, o fabrică de bidoane și o stație de conducte de apă pe râul Doftana.

Din 1897, rafinăria începe să funcționeze propriu-zis și produce circa 30.000 tone țiței/an, iar înainte de Primul Război Mondial, circa 560.000 tone/an. Existența acestei rafinării devine baza a ceea ce este acum Municipiul Câmpina, al doilea oraș ca importanță din județul Prahova, crescut împreună cu dezvoltarea rafinăriei, atrăgând în zonă capital, lucrători și industrii conexe. S-a generat astfel un pol de interes economic, care a depășit granițele naționale, datorită rolului jucat în cadrul industriei petroliere și a importanței sale strategice din timpul celor două razboaie mondiale.

Acesta este și motivul pentru care între 1943 - 1944 rafinăria este bombardată și suferă daune considerabile. Astfel, activitatea sa este întreruptă pentru o perioadă de aproximativ patru ani. După naționalizarea din 1948, își continuă ativitatea sub conducerea regimului comunist și aproape jumătate de secol, rafinăria s-a specializat în producția de uleiuri parafinoase și de parafină, multe dintre celelalte produse fiind livrate prin sisteme de conducte către alte rafinării. Revoluția din anul 1989, pregătește mari schimbări pentru Rafinăria Steaua Română. În anul 1994, începe procesul de privatizare a societății, care din păcate s-a confrunat cu blocaje financiare, iar în anul 2013 intră în insolvență, activele sunt scoase la vânzare și de aici declinul…

Situația actuală

În februarie 2021 Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii debitoare SC Rafinăria Steaua Română SA.

În noiembrie 2021, un teren de 17 hectare situat în centrul municipiului, o parte din construcțiile aflate pe acesta, Secția Chimică, Stația de apă veche, Stația de apă nouă, canalul de aducțiune apă, dar și diverse alte instalații sunt achiziționate de Grupul Soceram S.A. Preluarea nu include cele 16 batale și stadionul.

Situația părea să se remedieze, odată cu preluarea acesteia de grupul de firme câmpinean, care și-a propus să readucă Municipiului Câmpina gloria de altă dată printr-un amplu proces de reconversie și regenerare.

Dar, lucrurile nu pot merge niciodată spre bine, atâta timp cât spiritul nostru, românesc nu poate să vadă decât răul în orice evoluție. În decembrie 2021, Direcția de Cultură din cadrul CJ Prahova și Ministerul Culturii demareză o procedură de clasare a locației "in integrum” ca monument istoric, fără însă ca vreo comisie, reprezentant sau specialist al acestora să facă vreo vizită în locație. Oficial, timp de 12 luni (cu posibilitate de prelungire) nu se poate face absolut nimic.

Planuri de viitor

Zona se dorește a fi reabilitată, intrând într-un amplu proces de regenerare și reconversie, noul proprietar dorind construirea unui parc public, a unor clădiri sustenabile energetic, dar și altor idei ce vor fi puse în discuție în urma dezbaterilor cu câmpinenii din acest sfârșit de săptămână.

Întregul loc trebuie să intre înainte, însă, într-un amplu proces de dezafectare, cu eliminarea riscului de poluare. Costurile, destul de mari ale acestui proces, ce urmează să se desfășoare pe o perioadă de câțiva ani, vor fi suportate de către firma cumpărătoare.

Investitorul este același care a dezvoltat și una dintre cele mari frumoase zone de agrement din  municipiul Câmpina, situată în cartierul Muscel – Parcul Soceram

Concluzie

Deși Rafinăria „Steaua Română” a făcut istorie în industria petrolului din România, aceasta a intrat, de asemenea în memoria colectivă și ca unul dintre cei mai mari poluatori ai zonei. În momentul de față totul este o paragină, cu clădiri ruginite, vegetație sălbatică în toate fostele intalații, reziduri petroliere și multă tristețe… totul în spatele unui zid care îi păstrează misterul ce îi îndeamnă pe mulți să creadă că se mai poate face ceva pe locul fostului km 0 al municipiului Câmpina.

Pentru a demitiza această credință, locuitorii Municipiului Câmpina sunt invitați să vadă cu ochii lor situația reală și să participe activ la elaborarea unui plan pe termen lung în ceea ce privește viitorul fostei Rafinării Steaua Română.

 

Programul evenimentului din acest sfârșit e săptămână este următorul:

Sâmbătă, 14 mai

10.00 – 20.00 – Tururi ghidate în incinta fostei rafinării

20.30 – 22.30 – Proiecția filmului “România Sălbatică” (de Cosmin Dumitrache și Dan Dinu)

22.30 – Sesiune de întrebări și răspunsuri – Dan Dumitrache

Duminică, 15 mai

10.00 – 18.00 – Tururi ghidate în incinta fostei rafinării

Pe toată durata evenimentului vor exista momente artistice și o zonă cu alimentație și răcoritoare.