Testări cu aparatele Etilotest și DrugTest în Câmpina și Ploiești. 15 permise de conducere reținute

Actualitate (Categoria articolului)

În cursul serii trecute, 9 martie a.c., polițiști rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu polițiști din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova au desfășurat mai multe acțiuni pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere cauzate de șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive.

Acțiunile s-au desfășurat pe mai multe artere din cadrul municipiilor Ploiești și Câmpina, dar și pe raza celorlalte orașe din județ, în vederea aigurării unui climat de siguranță rutieră.

De asemenea, la acțiuni au participat și specialiști ai Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, care au aplicat conducătorilor auto care și-au dat acordul, chestionare specifice pentru realizarea unui studiu în privința consumului de substanțe psihoactive, oferind totodată recomandări preventive cu privire la riscurile consumului de substanțe.

Astfel, în cadrul activităților au fost controlate peste 1.000 de autovehicule și au fost efectuate peste 500 de testări cu aparatul etilotest, dar și 20 de testări cu aparatul DrugTest.

Au fost aplicate 196 de sancțiuni contravenționale, iar ca măsuri complementare au fost reținute 15 permise de conducere. 9 dintre acestea pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice( având o îmbibație alcoolică mai mică de 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat).

Totodată, polițiștii au constatat și două înfracțiuni la regimul rutier.

 

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau a susbstanțelor psihoactive comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice/substanțe psihoactive reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.