De 1 Mai au ars grătarele și a curs berea. Câmpinenii au sărbătorit cu fast Ziua Muncii.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Chiar dacă 1 Mai muncitoresc a picat în zi de post, în timpul Săptămânii Patimilor, câmpinenii nu au putut trece peste tradiția grătarelor încinse și s-au apucat de treabă. Ca în fiecare an, Fântâna cu cireși, Lacul Paltinu și Podu cu Tei au fost destinațiile favorite ale câmpinenilor pentru a se relaxa la iarbă verde și pentru a pregăti bunătățile din carne. 

Nu a fost nicio surpriză că și în acest an vedetele de pe grătar au fost mititeii, ceafa de porc, pastrama de berbecuț și cârnații, bunătăți tradiționale care nu lipsesc de la nicio masă de 1 Mai. În fapt, o statistică arată că românii au consumat în acest an de 1 Mai, aproximativ 30 de milioane de mici. Pe lângă aceștia, comercianții au raportat că în perioada 29 Aprilie - 1 Mai s-au înregistrat creșteri mari la vânzarea anumitor produse. De exemplu s-a înregistrat o creștere de 20% la bere și o creștere 15% la vânzarea cărnii de porc. Putem concluziona astfel că nici în contextul prețurilor foarte ridicate, românii nu au ezitat să “bage mâna în buzunar” când a venit vorba de cumpărăturile pentru 1 Mai. 

Nu știm de unde a pornit această tradiție cu grătarul de 1 Mai, deoarece în esență această sărbătoare, este o comemorare a muncitorilor ce au protestat în Chicago pentru dreptul de a munci

în condiții de siguranță și pentru un salariu decent în conformitate cu efortul depus. La români a ajuns varianta comunistă a acestei sărbători, 1 Mai devenind o zi când lumea trebuia să sărbătorească munca și să mulțumească patriei pentru oportunitatea de a muncii. Ziua Muncii era văzută de regimul comunist ca o mare sărbătoare, ce era marcată cu manifestații spectaculoase în toată țara. După 1989, marcarea zilei de 1 Mai a rămas, dar fără obișnuitele evenimente “de partid” cu care mulți deja se obișnuiseră, așa că românii au simțit nevoia să îi dea acestei sărbători o altă însemnătate. 

Chiar și fără acele evenimente fastuoase de pe vremea comuniștilor, pentru românii 1 Mai o zi importantă în care și-au păstrat bunul obicei de a merge la iarbă verde și de a se simți bine alături de cei dragi.

 

Felix Precup