A trecut festivalul “Serbările Toamnei 2024”, o ediție pe care o putem uita cu ușurință.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

În primul rând prin toată desfășurarea de dinaintea acestor “serbări”, se putea observa o lipsă de interes generală. Câmpinenii au fost informați cu câteva zile înainte că ediția din 2024 a fost anulată, apoi la 24 de ore distanță au aflat că defapt Serbările Toamnei se vor desfășura conform programului anunțat încă din luna iunie. Doar din aceste bâlbe premergătoare evenimentului ne-am putut da seama că autoritățile nu au fost foarte interesate să organizeze ceva reușit.

În 2024 Serbările Toamnei au părut organizate doar pentru că trebuia. Defapt nici nu știm de ce au ajuns să se desfășoare în această perioadă, având în vedere că de-a lungul anilor Serbările Toamnei s-au desfășurat anual în al doilea weekend din Septembrie, însă acum au ajuns să organizate la finalul lunii, o decizie ciudată și neinspirată, dovadă că, din cauza condițiilor meteo, manifestările culturale au fost mutate în interiorul Casei Tineretului.

Ca în fiecare an, festivalul s-a desfășurat pe Centrul Civic al orașului, de la intersecția de la Casa Cărții până la Hotel Muntenia. Așadar Bulevardul Carol I a fost împânzit de tot felul de comercianți cu produse “care mai de care”. Au fost prezenți comercianții cu produse tradiționale, cei pe care administrația locală actuală i-a alungat din fața Pieței Centrale pentru a face loc, “comercianților cu târna”. A fost o bucurie pentru mulți dintre câmpineni să poată cumpăra din nou mezeluri, brânzeturi și băuturi naturale. Pe lângă aceste produse tradiționale, însă, la restul produselor a fost o “amestecătură” generală. Pe ici pe colo se găseau produse bio parfumate cu lavandă, miere naturală, blănărie, suveniruri handmade din lemn și ceramică, “pierdute” printre comercianții ambulanți și fumul venit de la grătarele ce au sfârâit de dimineață până seara.

Din punct de vedere al manifestărilor culturale, evenimentul a fost împărțit în două zile cu tematică diferită. Prima zi, sâmbătă, a fost destinată premierii elevilor și sportivilor din Câmpina cu rezultate deosebite, dar și muzicii populare. Câmpinenii au putut putut asculta aproape 12 ore doar muzică populară. Au defilat mai întâi ansamblurile folclorice locale: Ansamblul “Ghiocelul”, Ansamblul “Tineretului”, Ansamblul “Calabreaza” și Ansamblul “Dor Doruleț”, pentru ca spre seară să urce pe scenă Grupul vocal “Dor, Doruleț” al Casei de Ajutor Reciproc al Pensionarilor Câmpina, Florile Prahovei, Ofelia Hărănguș, Polina Gheorghe, Marina Ionescu Căpitănescu și Florin Vasilică și Grupul “Teleormanul”. Desigur, aceste recitaluri au scos câteva mii de câmpineni din case, însă mulți au plecat dezamăgiți, mai ales pentru că programul din prima seară s-a terminat destul de devreme.

Despre a doua zi nu sunt multe de spus. Avertizările meteorologice au speriat pe bună dreptate organizatorii, astfel toate manifestările artistice programate pentru duminică s-au desfășurat la Casa Tineretului. Au cântat mai întâi: Trupa Tempestas, Ioana Crîjanovschi, Georgiana Ursuleanu, Teodora Fodac, Chondriax, Formația Celesta și Livia Pisăliță. Cele două nume cu care organizatorii sperau să aducă mii de oameni tot în sala mare a Casei Tineretului și au desfășurat concertul. Au venit destui spectatori pentru Elena Gheorghe și Andreea Bănică, dar momentul în sine și-a pierdut farmecul, nefiind un concert în aer liber unde s-ar fi putut strânge un număr mult mai mare de spectatori.

În concluzie, au trecut vremurile când Connect-r umplea până la refuz Centrul Civic sau cand scările și parcul de la notariate erau neîncăpătoare pentru că lumea se strânsese să îi vadă pe cei de la The Motans. În timpul administrației Moldoveanu, Serbările Toamnei nu au mai fost la fel, în 2020 și 2021 nu s-au organizat din cauza pandemiei, iar în 2023 zilele orașului au lăsat loc “Festivalului Câmpina Artelor și Sporturilor”, o manifestare de 30 de zile din care nimeni nu a înțeles nimic, dovedindu-se un eveniment prin care Alin Moldoveanu a încercat să își facă campaniei electorală folosindu-se de artiști și sportivi locali. Singurele ediții organizate de actuala administrație au fost 2022 și 2024 care au fost mult sub standardele edițiilor precedente. Anul acesta, spre dezamăgirea câmpinenilor, au lipsit cu desăvârșire artiștii de renume, dar și cel mai așteptat moment de către spectatori: spectacolul de artificii. Mulți cetățeni ai orașului nostru au ales să lipsească în acest de la serbări. Pe lângă lipsa de nume atractive care să concerteze la Câmpina, motivele pentru care localnicii au ales să se lipsească de acest eveniment, a fost și aglomerație de nedescris din centrul orașului, pentru că traficul a fost deviat timp de două zile pe străzile lăturalnice. Cu această ocazie am putut cu toții să avem un preview a ceea ce ar putea însemna construcția Pasajului Subteran pentru traficul câmpinean.

 

Felix Precup

 

Foto: Aurelia Olteanu