Karpatia Horse Show, un regal ecvestru pe Domeniile Cantacuzino de la Florești

Actualitate (Categoria articolului)

A mai trecut o ediție de Karpatia Horse Show, un eveniment devenit deja tradiție de toamnă pentru întreg județul Prahova. Ca în fiecare an am putut asista la un eveniment organizat la superlativ, unde pe lângă spectacolul de echitație vizitatorii s-au putut bucura de mai multe activități de divertisment. Nu a lipsit nici mâncarea de „festival”, iar pentru cei care au participat la cel putin un festival mare din România n-a fost greu să identifice multe dintre restaurantele mobile care colindă țara pe la evenimente de genul Untold sau Neversea.

Evenimentul de la Florești a fost un festival în sine oferind posibilitatea iubitorilor de cai de a se plimba printre cele două arene unde se desfășurau probele de echitație și de a participa la activități de agrement precum aventura park, shoping cu tematica echitației, paradă de mașini retro, concurs pentru cel mai inspirat look, și muzică live la scena de la Micul Trianon.

Probele, dintre cele mai diferite, au delectat iubitorii echitației pe parcursul a celor trei zile.

Vineri, în prima zi de competiție ecvrestră, Arena Secundară a găzduit prima probă din cadrul Concursului Complet de Working Equitation, proba de dresaj pentru nivelurile: prenovici, novici, elementar și mediu. La Arena Principală s-au desfășurat probele de la Campionatul Complet Național de Dresaj pentru prenovici și novici dar și proba din Concursul Complet Internațional de o stea, respectiv două stele tot la dresaj. La dresaj este vorba de eleganță și de o relație dintre călăreț și cal, cuplul călăreț-cal fiind nevoit să execute o serie de miscări impuse pentru care primește note de la juriu de la 1 la 10. Criteriile de notare constau în: gradul de cooperare al calului, viteza de reacție, acuratețea miscărilor, suplețe, corelarea mișcărilor la trap, pas, galop, opriri la comandă, și nu în ultimul rând armonia cuplului călăreț-cal. Nici din punct de vedere al look-ului detaliile nu sunt neglijate: calul are coama împletită, iar călăreții poartă o vestimentație pe măsură cu mânuși, joben, etc... Vorbim așadar de o probă a măestriei și a eleganței. Ziua de Vineri s-a încheiat la scena de la Micul Trianon unde la ora 18:30 au delectat publicul Zoom Band, urmați de Luzia Zan & Ploiești Jazz Trio.

Ceea de a doua zi a fost și mai încărcată.

La Arena Principală au început probele din cadrul Concursului Compelet Național de Cross pentru prenovici și novici. Probele de Cross și Cross Country sunt printre cele mai spectaculoase. Obstacole fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, iar calul trebuie să execute sărituri peste bușteni, șanțuri, diferite obstacole naturale, și galopare prin apă, preocedee care reprezintă un grad ridicat de risc. În cadrul probei de Cross Country calul trebuie să parcurcă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează. După o scurtă pauză, în jurul orei 14:30 a început și Concursul Complet Internațional de Cross. Acestă probă fiind printre favoritele publicului a atras multă lume în jurul Arenei Principale. Au intrat în arenă și marii maeștrii ai atelajelor pentru un maraton de atelaje cu doi cai, o altă probă foarte îndrăgită de public. Probele de atelaje au loc pe un traseu marcat de conuri asezate la o distanță exactă, la capătul fiecărui con se aflându-se o bilă. Căderea uneia dintre acestea reprezintă puncte de penalizare. Proba de atelaje testează abilitatea concurenților de a conduce un vehicul tras de cai, ce se desfășoară contra cronometru, iar curbele oscilează între strânse și largi. Și la această probă atât driver-ul cât și secundul trebuie să se îmbrace foarte elegant. România s-a clasat în ultimii ani în primele 10 țări din lume la competițiile de atelaje cu doi cai organizate de Federația Ecvestră Internațională. Ziua a fost încheiată cu o demonstrație de volitjă, adică în termini populari gimnastică pe cal, probă la care calul se încalecă și se descalecă din fugă fără ajutorul scărilor.

Tot sâmbătă, la Arena Secundară s-a desfășurat proba de Stil din cardul Concursului Complet de Working Equitation. Proba de stil mai este cunoscută și sub numele de manaibilitate, obiectivele acestei probe fiind de a evidenția capacitățile calului si ale călărețului de a evolua calm, cu regularitate, rafinament, și eleganță pentru depășirea orcărui obstacol. Timpul maxim de evoluție al cuplurilor nu poate fi mai mare de zece minute, indiferent de lungimea și dificultatea traseului. Proba de Working Equitation nu face parte din probele oficiale ale Federației Române de Călărie, aceasta făcând parte dintr-o altă fedrație dedicată sporturilor ecvestre, și anume Federația de Turism Ecvestru.

Momentan în România, acestă disciplină nu este foarte populară însă organizatorii speră ca pe viitor să poată extinde popularitatea acestei discipline printre iubitorii sportului ecvestru din țară.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un concert susținut de Christie si Bazooka, mult mai cunoscuți după numele trupei pe care o formează împreună: Moonlight Breakfast. Cei doi au făcut lumea să danseze pe acordurile lor electrizante de cosmic pop și electro-jazz.

În ziua de Duminică au fost finalele la majoritatea probelor, dar și premierea celor mai reușite ținute cu tematică ecvestră din rândul spectatorilor. La  Arena Principală s-a început cu proba de obstacole, o probă care nu mai are nevoie de nici o prezentare, de departe cea mai populară probă în rândul spectatorilor. La obstacole, s-a început la fel ca și în celelate probe, cu prenovicii și novicii la Concursul Complet Național, urmat apoi de probele din cadrul Concursului Complet Internațional de o stea respectiv două stele. Au intrat apoi în șcenă marii maeștrii ai atelajelor pentru finala probei de atelaje cu doi cai.

A urmat o pauză de concurs la Arena Principală, iar spectatorii au fost invitați începând cu ora 13:30 la scena de la Micul Trianon pentru un ultim concert, un concert plin de emoție susținut de Alexandra Ușurelu. După acest concert la Arena Principală au urmat demonstrații ecvestre de eleganță și performanță. Au defilat pe Domeniul Cantacuzino din Florești mașini de epocă, pe care lumea le-a putut admira, iar norocoșii s-au și putut poza lângă acestea. Până la urmă cine nu ar vrea să aibă o poza la volanul unui Cadillac, mașina de legendă apărută în Detroit, Michigan, SUA? Nu doar Cadillacul a furat privirile ci și alte mărci de răsunet, cum ar fi Trabant, dar și un Gaz-24 rusesc, produs de Volga. În final au reintrat în scenă marii maeștrii pentru o demonstrație finală la atelaje cu 4 cai.

Și la Arena Secundară s-au decernat medalii

A fost ziua ultimei probe din Concursul Complet de Working Equitation, cea de-a treia - proba de Viteză, cea mai speculoasă dintre toate Aici, sub presiunea eliminării cuplul călăreț-cal concurenții trebuie să depășească toate obstacolele într-un timp cât mai rapid, fără să aibă voie să ocolească vreun obstacol pentru a își îmbunătăți timpul. Aceasta a fost proba la care am reținut și un nume: Little Mister Sunshine.  Da, probabil că v-ați dat seama, nu este vorba de un călăreț, este vorba de un cal. Frumosul armăsar, de culoare albă, nu prea a avut „chef” să asculte călăreții și le-a dat bătăi de cap mai multora care l-au încălecat. Mai exact la unul dintre obstacole unde calul trebuia să se oprească, și călărețul să mute un pahar de pe un jalon pe altul, Little Mister Sunshine nu a vrut să asculte de nimeni și nu s-a oprit mai deloc la acel obstacol. Lumea a privit cu amuzament aceste evoluții, chiar dacă poate călăreții au fost puțin dezamăgiți de timpul pierdut la obstacolul respectiv.

Câștigătorii au fost stabiliți în urma unui clasament cumulat după toate cele trei zile de concurs la Working Equitation.

Per total putem spune că la Florești am avut parte de o evadare din cotidian nemaipomenită, venită la timp ca să ne mai deconecteze de la vremurile tulburi cu care ne confruntăm, înconjurați de oameni buni, într-o atmosferă plăcută.

Așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem și la anul la Karpatia Horse Show.

În rândurile ce urmează, pentru final publicăm și lista câștigătoilor din cele trei zile de concurs:

Marea câștigătoare de la Karpatia Horse Show a fost Letisiya Dimitrova, care reprezentat Bulgaria pe calul Cash. Sportiva a opținut cel mai bun punctaj cumulat în urma celor trei zile ale Concursului Complet Internațional la probele de drejaj, cross-country și obstacole. Pe locul secund s-a clasat Laszlo Egyed.

 

Rezultate Working Equitation:

Prenovici - Copii:

Locul 1 – Matei Andreea (Star)

Locul 2 – Cernescu Esra (Star)

Locul 3 – Fus Patricia Olivia (Dominic)

 

Novici – Copii:

Locul 1 – Horgoș Alessia Maria (Lizzy)

Locul 2 – Fus Patrica Olivia (Star)

Locul 3 – Horgoș Alessia Maria

 

Novici:

Locul 1 – Culda Tudor Iancu (Savannah)

Locul 2 – Popescu Ilinca (Piggy)

Locul 3 – Avramescu Cristi (Carino)

 

Elementar:

Locul 1 – Neagu Alexandru (Bonito)

Locul 2 -  Stoica Nicolae (Piggy)

Locul 3 – Horgoș Alessia Maria (Bonito)

 

Felix Precup