Weekend cu produse tradiționale, spectacole, evenimente sportive și muzică live la Breaza.

Lifestyle (Categoria articolului)

 

Zilele Orașului Breaza sau Târgul de Toamnă reprezintă una dintre cele mai vechi manifestări de acest fel din țară. Este vorba de o sărbătoare publică care a strâns până acum 227 de ediții.

Târgul a fost organizat pe mai multe zone destinate activităților specifice unei astfel de manifestări. Zona destinată târguielilor tradiționale a fost punctul principal de atracție pentru brezeni. Aceștia au putut cumpăra zarzavaturi, mezeluri tradiționale, brânzeturi și alte produse specifice.

Desigur nu a lipsit zona de terase, acolo unde au fost încinse grătarele, iar vizitatorii au putut socializa linistiți, în limita locurilor disponibile, la măsuțele special aranjate. Copiii nu au fost uitați nici ei, de aceea a fost amenajată o zonă de bâlci, unde cei mici au găsit atracțiile specifice: carusel, “coțomedii”, celebra vată pe băț, iar în premieră pentru târgul de la Breaza au fost organizate ateliere de creație gândite special pentru ei.

 

Artiștii invitați și-au desfășurat numerele pe scena amplasată în Parcul Brâncoveanu.

 

Au încântat publicul atât artiști consacrați ai muzicii românești, dar si un DJ care a readus lumea prin anii 70, 80, și 90 printr-o selecţie plină de nostalgie.

Ca la orice eveniment de acest tip opinia publică a fost împărțită în privința unei manifestărilor. Totuși, târgul de la Breaza s-a bucurat de mulți vizitatori, unii veniți pentru spectacolele artistice, alții pentru bunătățile tradiționale, dar și multă lume venită "să ia pulsul". Desigur, ca la orice serbare a unui oraș, copiii au fost cei mai fericiți, într-un cadru plin de atracții, decorat seara cu multe luminițe colorate. Acestia au avut ocazia să se bucure de activități specifice unui festival, în plus, tot pentru ei au fost destinate și atelierele de creeație "Artistul Iscusit", complet gratuite pentru orice doritor. Timp de 4 ore cei mici au participat la atelierul de olărit, condus de Cristian Munteanu, la atelierul creativ cu Laura Neagoe, la atelierul de pictură ceramică împreună cu Ștefan Vlaicu, cât și la un atelier de pielărie cu Ghinea Dumitrache. Voia bună a fost întreținută de programe artistice, muzică și dans. Nu putem să nu menționam că încă se mai găseau "buburuze", acel popocorn lipit cu zahar și siropuri în formă de minge, gustare care a făcut "ravagii" chiar și printre adulții nostalgici dornici să mai simtă gustul copilăriei.

Din punct de vedere artistic s-a încercat conturarea unui program divers care să mulțumească pe toată lumea. Vineri a fost ziua rezervată celor mai tineri iubitori ai muzicii comerciale, zi care a început pe ritmuri latino, cu "Fabian Show Sud American". A urmat un "recital" pentru iubitorii de folk alternativ marca Țapinarii, o trupă foarte iubită printre ascultătorii din România. Fără îndoială baieții de la Fără Zahăr au reprezentat atracția serii de vineri, trupa formată la Dorohoi în 2001 fiind primită și în prezent cu entuziasm și căldură de către fani, în orice loc în care concertează. Piesele care i-au făcut populari, de exemplu "Lav stori" sau "D la Munte", au răsunat și în Parcul Brâncoveanu din Breaza. Au mai urcat pe șcenă Nico și trupa White Mahala.

Sâmbătă a fost ziua de voie bună și horă, fiind vorba evident de muzica populară, nelipsită de la aceste evenimente. Încă de la ora 12 au încântat publicul ansambluri locale și ansambluri din județul Prahova: Ansamblul "Floricica" - Comarnica, Ansamblul Flori de Mai, Ansmblul Calabreaza, Ansamblul Muguri de Breaza, Ansamblul Flori de Mai, dar și grupul vocal Mugurași de Primăvară. Vedetele serii au fost trupa Alesis, Ionuț Langa, Laura Olteanu și Doina & Ionuț Dolănescu. Duminică atmosfera a fost întreținută de DJ cu hituri ce au consacrat anii 70-90.

Nici sportul local nu a rămas neglijat. Brezenii si-au putut urmări echipa de suflet CSO Tricolorul Breaza pe Stadionul Parc. Într-o atmosferă de sărbătoare din împrejurimile terenului de joc, Tricolorii s-au impus cu 4-0 împotriva celor de la Voința Vărbilău, și își consolidează poziția de lider.

Ca o concluzie, putem spune că am avut un eveniment ce continuă o tradiție veche a orașului Breaza, pentru mulți localnici începutul toamnei fiind asociat cu târgul și Zilele Orașului. Organizatorii au încercat să mulțumească și să implice toți localnicii, fiind per total o ediție reușită, care a adus un prilej brezenilor să iasă și să socializeze, dar și să pună în evidență tradițiile și valorile zonei.