În Sfânta și Marea zi de Joi, la Câmpina credincioșii au participat în număr mare la Denia Celor 12 Evanghelii.

Actualitate (Categoria articolului)

În Sfânta și Marea zi de Joi la Câmpina, credincioșii au participat în număr mare la Denia Celor 12 Evanghelii.A sosit cu rapiditate și Joia Mare în care creștinii ortodocși și greco-catolici de pretutindeni comemorează Înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos. În această seară a fost oficiată o slujbă deosebită pe care cu siguranță cu toții o trăim cu multă emoție an de an.

Cele 12 Evanghelii, citite la Denia de Joi seară, recapitulează mai multe evenimente: capturarea Mântuitorului, sărutarea lui Iuda, lepădarea lui Petru, judecarea lui Iisus de către Ana, Caiafa și apoi de către Pilat, bătăile, scuipările, umilințele și nu în ultimul rând, răstignirea și moartea Mântuitorului. Tot în Joi Mare se face pomenire și de mântuitoarea mărturisire a tâlharului de pe cruce. Conform evangheliilor și a istoricilor, în momentul morții lui Iisus, soarele și-a ascuns lumina, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat, catapeteasma templului s-a surpat, iar mormintele multor sfinți s-au deschis, aceștia înviind și arătându-se în Sfânta Cetate după Învierea Domnului.

În Joia Mare se scoate și Crucea din altar în mijlocul bisericilor, imediat după evanghelia în care Simon Cirineul este obligat să îi care crucea lui Iisus. Crucea rămâne în mijlocul bisericilor până la Denia Prohodului Domnului, când preoții și credincioșii înconjoară biserica.

La Câmpina bisericile au fost pline, mai ales că anul acesta putem sărbători primul Paște fără restricțiile impuse de pandemie. Credincioșii sunt așteptați și în Vinerea Mare la slujbele ce se vor oficia în bisericile câmpinene.

 

-        În toate bisericile: Ora 11:00 - Vecernia cu Scoaterea Sfântului Epitaf

-        Între orele 12:15 - 18:00 - Credincioșii vor putea trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf și Sfânta Evanghelie.

-        Ora 18:00 Denia Prohodului Domnului - Biserica Sfânta Treime, Biserica Sfânta Parascheva, Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

-        Ora 19:00 Denia Prohodului Domnului - Biserica Adormirii Maicii Domnului, Biserica Sfântul Nicolae