O nouă "reușită" a administrației locale. Câmpina rămâne fără artificii și concerte de Revelion în acest an.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

După Serbările Toamnei și Festivalul de Teatru ”Mircea Albulescu”, redenumit ”Serile Teatrului Câmpinean”, administrația Moldoveanu a reușit să facă să mai dispară un eveniment pe care câmpinenii îl așteptau cu interes: petrecerea stradală care marchează trecerea dintre ani. Nu era cel mai pompos Revelion în stradă, dar era important dintr-un singur motiv: acela că oamenii singuri sau cu buget mai mic, care nu își permiteau să petreacă prin localuri sau locații exclusiviste, puteau simți magia nopții de Revelion, alături de artiștii preferați și de alți mii de oameni veniți în Centrul Civic să petreacă momentul unic și de fiecare dată emoționant al trecerii dintre ani. 

Tradiționalul Revelion din centrul orașului s-a organizat neîncetat din anul 2003 până în anul 2019, în 2020 și 2021 organizarea acestuia fiind imposibilă datorită restricțiilor impuse de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus. În 2022 lucrurile păreau să revină la normal, autoritățile organizând spectacolul în locul tradițional, la intersecția de la Casa Cărții. Mai mult evenimentul a avut un oarecare succes datorită prezenței lui Dorian Popa, artist îndrăgit mai ales de tineri. Folosind pretextul ”Ordonanței Austerității”, autoritățile câmpinene au ales să renunțe și la acest spectacol pentru care, evident, ”nu mai sunt bani”. Este totuși foarte ciudat că nu mai sunt bani din moment ce primarul Moldoveanu se laudă că bugetul orașului în anul 2023 a fost cel mai mare din istorie. Conform OUG din 14/09/2023, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Totuși în articolul de lege se precizează evenimentele care sunt exceptate, cum pot fi organizate și cum se pot fi acoperite cheltuielile de către administrațiile locale: ”Sunt exceptate de la prevederile alin.(4) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităților administrativ-teritoriale precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an. Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie - septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări” 

Cu siguranță dacă s-ar fi străduit puțin, administrația câmpineană ar fi putut atrage câteva sponsorizări pentru a organiza festivitățile de Revelion, la fel cum s-au atras sume uriașe pentru Festivalul Câmpina Artelor și Sporturilor. Dacă nu pentru concerte, măcar pentru un scurt spectacol de artificii, care să-i bucure pe câmpineni. 

Cu un an 2023 în care s-a renunțat și la Serbările Toamnei și la Festivalul de Teatru ”Mircea Albulescu”, pentru celebrarea a 520 de ani de la prima atestare documentară, câmpinenii n-au primind decât un ”mare” festival, în care nici măcar nu s-a pomenit de cei 520 de ani, fiind mai degrabă un tur de popularitate al primarului Alin Moldoveanu, ne întrebăm dacă locuitorii acestui oraș sunt mulțumiți de modul în care sunt sfidați zi de zi de către autorități?



Felix Precup