Nu există DRAGOSTE mai mare

Actualitate (Categoria articolului)

   Suntem sătui de atâta ură, dezbinare, conflicte şi suferinţă. Zilnic ni se aplică bombardamentul cu ştiri despre ele, de la televizor şi până la ultimul interlocutor, pe lângă modă şi adaptare la o viaţă cenuşie, subiectele degradării umane ne sunt prezentate şi ne stau pe buze în toată “splendoarea” lor. Până şi muzica, poezia, filmul, teatrul, artele plastice, terapiile, sistemele educaţionale, politica, relaţiile interpersonale, parcă totul şi toate îşi adaptează subiectele şi tendinţele la confruntarea cu morbidul şi duşmănia, la râvna pentru bani şi putere, la decăderea din drepturi a firescului natural şi mental, la suprimarea dreptului la opinie şi la o viaţă decentă separată de turma condusă de interese oculte.

   Săptămâna trecută, seară de seară, cineva a venit în Câmpina să ţină prelegeri despre “anormal”, adică despre dragostea divină, iubirea dintre semeni, despre speranţă, despre viaţă sănătoasă în alimentaţie şi deprinderi, despre perspectivele benefice ale traiului atât cât ne este dat fiecăruia pe acest pământ plin de fericire şi durere, deopotrivă la alegere sau la hazardul din care ar trebui să întrezărim influenţa supranaturalului.

   Cornel Dărvăşan este o personalitate complexă, realizator de emisiuni la televiziune (A7TV), doctor în filologie, scriitor, muzician, pastor itinerant şi misionar. E o enciclopedie ambulantă, un conferenţiar şi un orator plin de farmec, o figură blândă, un suflet cald şi împăciuitor, un om care-ţi vorbeşte din inimă, fără perfidie, dar în acelaşi timp acumulările culturii sale vaste şi experienţelor inedite trăite personal le dau vorbelor  culoare, vigoare, credibilitate ştiinţifică şi, nu în ultimul rând, amprenta Duhului Sfânt. Întrebat cum îi place să i se spună mai mult, doctor în filologie sau realizator TV, el a răspuns că cel mai mult îi place să i se zică simplu predicator, cuvântul simplu putând juca în propoziţie rolul de adjectiv al predicatorului sau adverb al verbului a spune.

   Gazda acestui eveniment de excepţie a fost Biserica Adventistă de Ziua a 7 -a din strada Sălaj şi Domnul Pastor Adrian Andrei. În incinta acestei biserici cochete, seară de seară, între 200 şi 300 de persoane, atât de confesiune adventistă cât şi de alte confesiuni au avut parte de prelegeri captivante însoţite în intermezzouri de muzică religioasă înnălţătoare de diverse genuri, de cea mai bună calitate, printre interpreţii  vocali amintindu-i pe Mediana Vlad, Ramona Dărvăşan, Robert Bede, Octavian Stoica, Cătălin Arghir, Alin Sârbu, Grupul ProDeo, corurile reunite ale bisericilor adventiste câmpinene.

   Gata! Nu-i aşa că vi s-a rupt filmul şi curiozitatea când aţi auzit de adventişti? Dacă nu sunteţi dintre aceia cu preconcepţii şi păreri obtuze despre religie, dacă sunteţi dintre aceia care aţi avut privilegiul să-i cunoaşteţi cu adevărat pe adventişti şi să vă familiarizaţi cu omenia lor, corectitudinea şi amabilitatea lor, cu amiciţia şi serviciile lor ireproşabile, cu eticheta pusă pe bună dreptate de oameni cumsecade, atunci continuaţi. Se împlinesc 100 de ani de când misiunea adventistă a început în România şi de când ei trăiesc printre noi. În Câmpina sunt în jur de 500 de persoane de această confesiune care se adună în trei biserici, cea de pe strada Mărăşeşti (fosta biserică luterană) şi alte două noi, construite după 1990, cea de pe strada Petru Rareş şi cea despre care am pomenit mai sus din strada Sălaj.

Adventiştii se deosebesc de noi în mare prin faptul că ţin sâmbăta în loc de duminica, nu mănâncă anumite feluri de carne ca cea de porc şi iepure, nu beau alcool, nu fumează, ţin foarte mult la decenţă şi la bunul simţ la întrajutorare frăţească… şi, din păcate, încă mai circulă despre ei tot felul de legende neadevărate inventate de răutate, invidie şi ateism… şi, mai ştim că fac “propagandă”, că tot aşteaptă a doua venire a Domnului şi ne sperie cu Apocalipsa. Suficient, şi cu asta ţinem distanţă! N-ar trebui să ţinem distanţă, că toate acestea nu ni le vâră pe gât nouă, le trăiesc ei personal şi pe noi ne deranjează că-n ograda lor e altfel decât la noi şi parcă e mai ordonat şi mai curat şi mai aranjat. Ar trebui să ne punem întrebarea “de ce?” şi să ne uităm altfel la ei decât cu ochiul soacrei.

Seria de 8 conferinţe ţinute de Cornel Dărvăşan s-a adresat fiecărui om, indiferent de confesiune, care încă mai crede în valorile tradiţionale, în democraţie, în morala şi înţelepciunea biblică, în adevăr, dreptate, bine, frumos, sănătos şi peren. Felul în care a făcut-o talentul oratoric şi bunătatea lipsită de prejudecată şi rigiditate dogmatică a cuvântătorului, a ajuns la inima oricui, fără să lezeze, fără să incrimineze, fără să ameninţe şi în special fără să sperie, îngrozească, înspăimânte, cum uneori auzim de la amvonul multor preoţi, pastori, predicatori sau politicieni în scopul de-a te atrage prin angoasare, nu prin convingere blândă şi corect argumentată.

Nu există dragoste mai mare ca cea a Sfintei Treimi faţă de creatura Sa, omul, omul cu nevoile şi aspiraţiile lui, cu suferinţele şi bucuriile lui, căci Iisus este doctorul care ia masa în salonul bolnavilor răspândind miazma speranţei în vindecare, umplând inimile oamenilor de dragoste, astfel omul găsindu-şi siguranţa prezentului pornind cu ochii aţintiţi spre victoria finală împotriva răului, întors de Dumnezeu prin dragoste de la moarte la viaţă, simţindu-şi toate neputinţele dezlegate prin biruinţa învierii şi ajungerii în paradis aşa cum i s-a promis în modul cel mai minunat. Am sintetiza astfel într-o frază doar titlurile conferinţelor; pentru cei interesaţi accesaţi https://www.facebook.com/CampinaSalaj sau pe You Tube “Nu există dragoste mai mare” unde sunt înregistrate prelegerile însoţite de rugăciuni pentru bolnavi şi de momente muzicale încântătoare din fiecare seară.

Şi-n fiecare seară, cei prezenţi plecau spre case cu figurile mai senine, muzica şi cuvântul le alungase din minte pentru o scurtă tihnă grijile cotidiene, pe buzele lor încă stăruind cântecul de final “Iubirea ce ne face atât de fericiţi”…

 

Dan Precup

 

Sursa foto:  https://www.facebook.com/cornelpavel.darvasan şi https://www.facebook.com/CampinaSalaj