Știrile Campineanul.ro din săptămâna 26 februarie- 3 martie

Știri...să știi! (Categoria articolului)

Săptămâna Protecției Civile

 

Anual, la data de 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, eveniment prin care se rememorează momentului istoric în care a fost înfiinţată Apărărea Pasivă din România. Cu prilejul celei de-a 91-a aniversări a Zilei Protecției Civile din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova, a organizat o serie de activități informative preventive, menite să aducă agenții ISU mai aproape de populație

Astfel, în perioada 26.02 - 01.03.2024 campania derulată de ISU “Șerban Cantacuzino” a vizitat mai multe școli și licee din județ, printre care și Colegiul Tehnic Forestier și Colegiul Tehnic “Constantin Istrate”, din municipiul nostru. 

 

Miercurea Alarmelor

 

Miercurea trecută, în intervalul orar 10.00-11.00, a avut loc exercițiul de alarmare publică Miercurea Alarmelor, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe întreg teritoriul national. Astfel, sirenele din țară și implicit din Câmpina au emis semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

 

Mormane de gunoi, pe Cărămidari, La Scări

  

Strada Cărămidari nu este pentru prima dată în centrul atenției. Din păcate această zonă a mai fost subiect de discuții și de dezbateri în spațiul public, pentru că oamenii care trăiesc în zonă de zeci de ani ajunseseră să trăiască cu frică deoarece poliția nu lua nici o măsură. Deși azi strada nu mai este la fel de periculoasă, ea rămâne departe de a arăta ca o stradă dintr-un municipiu european. Săptămâna trecută am descoperit pe Strada Cărămidari o zonă transformată într-o “mică groapă de gunoi”, chiar la capătul străzii, unde începe zona Scări. Pe o alee neasfaltată, ce urcă spre dealul Muscel, zac o grămadă de deșeuri aruncate de oricine pare să aibă drum pe acolo. Saci cu gunoi menajer, zeci de pet-uri și ambalaje din plastic, sticle și alte gunoaie zac, probabil de luni bune, în această zonă. Probabil că vina este împărțită între firma de salubrizare și locatarii care aruncă nestingheriți gunoiul în acel loc, dar totuși de ce oare nu se lucrează la identificarea și sancționarea celor care nu respectă mediul înconjurător? Iată o altă întrebare adresată autorităților, care cel mai probabil va rămâne retorică…

 

Poluare la Câmpina

 

Joi seară câmpinenii au putut observa cum un strat gros de ceață s-a așternut peste oraș, iar aerul a devenit greu de respirat. În jurul orei 19.00, stațiile de măsurare a aerului arătau un indice de poluare foarte ridicat (102), crescut așadar cu peste 40 de unități față de media normal. Aerul a fost încărcat în mare parte cu particule mai mici de 2.5 microni, compuși ce pot provoca probleme oamenilor cu afecțiuni pulmonare sau celor care sunt mai predispuși la alergii. Motivul pentru care toată harta municipiului “s-a înroșit”, este un fenomen meteorologic mai rar întâlnit la noi în țară. Conform ANM un nor uriaș de praf saharian a traversat mai multe țări din Europa, printre care și România.

 

Târgul „Mărțișor la Castel”

 

Primăvara a venit, parcă mai pe grabă decât altădată și ce alt mod mai frumos de a începe acest anotimp decât cu tipica tradiție românească a „Mărțișorului”. De dragul tradiției și nu numai, câmpinenii au furat startul în weekendul de 24, 25, 28 februarie la târgul „Mărțișor la Castel”, desfășurat la Castelului Iulia Hașdeu, ce a continuat și în zilele de 1 și 2 martie. Târgul susține creațiile originale ale artizanilor locali și din întreg județul Prahova, încurajându-i pe toți câmpinenii să ofere puțin din timpul lor meșteșugarilor și să aprecieze munca acestora.

 

Câmpineanca Naomi Prie a lansat piesa “Monster”

 

“Monster” este o piesă pop, catchy, modernă, ce ne vorbește în mod autentic despre anxietate și alte perioade mai puțin roz din viață, dar care ajută la dezvoltarea personală. Piesa scrisă de Holly Molly și Marius Dia și interpretată de Naomi Prie a fost lansată la finalul săptămânii trecute prin intermediul Creator Records și poate fi ascultată pe Youtube, Spotify și Apple Music. 

 

SPORT

Liga A Prahova: CS Brazi - CS Câmpina

 

În acest weekend s-au reluat meciurile oficiale din fotbalul județean, Liga A și Superliga B fiind primele campionate în care a început returul. Restul competițiilor se reiau peste trei săptămâni în weekendul 23-24 Martie. 

În acest prim meci oficial din 2024, CS Câmpina s-a deplasat la Negoiești pentru a înfrunta pe CS Brazi. Câmpinenii au deschis rapid scorul în minutul 5 prin Mugurel Dedu, dar cei de la Brazi, au reușit eventual să restabilească egalitatea. Partida s-a terminat cu scorul de 1-1, însă arbitrajul a avut un cuvânt greu de spus în acest meci. 

Etapa viitoare CS Câmpina întâlnește pe teren propriu formația CSL Vărbilău.

 

Baschetul feminin din Câmpina în Final 8

 

S-a terminat un sezon istoric pentru baschetul câmpinean, care a adus sportivelor antrenate de Liviu Dochia o clasare pe locul 8, în elita baschetului feminin din România. În condiții de pregătire mult sub nivelul rezultatelor obținute până acum, Liviu Dochia a reușit să construiască o echipă competitivă, care s-a luptat onorabil cu cele mai bune echipe din țară, reușind chiar să învingă mai multe formații importante pe parcursul acestui sezon. Desigur, la turneul final s-a văzut diferența dintre echipe, dar însăși calificarea în Final 8 a fost o reușită excepțională pentru sportul câmpinean. 

 

Gabriel Văcărescu vicecampiona national la Heptatlon

Dacă a fost weekend, a fost prilej de noi provocări pentru sportivii și antrenorii de la CSS “Constantin Istrati”, care au participat la Campionatul Național, desfășurat în Sala “Ioan Soter”. Sportivul Gabriel Văcărescu a reușit să acumuleze 4113 puncte după cele 7 probe ale concursului de heptatlon, asigurându-și astfel medalia de argint. De asemenea atletul pregătit de Mihaela Marin și-a stabilit un nou record personal la 3 dintre probe. Tot în acest weekend, Anofița Mocanu a câștigat titlul de campioană națională la aruncarea greutății iar Ștefan Gagiu s-a clasat pe locul 4 la proba de heptatlon, categoria sub 20. Ambii sportivi sunt antrenați de doamna Jenica Bran.