Astăzi prăznuim Adormirea Maicii Domnului. Creștinii din Câmpina au putut participa la Prohodul Maicii Domnului.
Actualitate (Categoria articolului)
Pe 15 August creștinii ortodocși și cei catolici prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca și Sfânta Maria Mare. Se face astăzi pomenire de momentul trecerii Sfintei Fecioare Maria la cele veșnice. Pe vremuri se credea că Sfânta Fecioară este o ființă superioară, datorită faptului că l-a născut pe Iisus, însă sfinții părinți clarifică faptul că Fecioara Maria s-a născut ca orice om cu păcatul strămoșesc, fiind curățită de aceasta când i-a dat naștere lui Iisus. Sărbătoarea de pe 15 August, atestă faptul că Sfânta Maria a fost un om ca toți ceilalți, murind la fel ca orice ființă umană cu trupul.
Chiar dacă a murit cu trupul, sufletul Sfintei Fecioare a fost primit în rai chiar de Fiul său, trecând la viața Dumnezeiască. În ziua Adormirii Maicii Domnului, s-au întâmplat mai multe minuni, conform mai multor scrieri apocrife, se crede că Sfinții Apostoli au fost aduși pe nori din diferite colțuri ale lumii pentru a participa la priveghi. Tot din scrierile sfinților părinți reiese și faptul că în timpul priveghiului, un păgân a încercat să răstoarne sicriul cu trupul Sfintei Fecioare, însă de îndată acestuia i-au căzut mâinile. După trei zile de la moartea trupul Sfintei Fecioare a fost înviat de Dumnezeu și înălțat la ceruri, pentru că nu de cuvenea ca trupul acesteia să fie lăsat stricăciunii pe pământ.
Fiind vorba de o mare sărbătoare există mai multe datini și obiceiuri bisericești, una dintre acestea este și Slujba Prohodului Maicii Domnului. Această slujbă este mai puțin cunoscută și se oficia pe vremuri doar în mănăstiri. De curând cât mai multe biserici din țară au decis să oficieze această slujbă, astfel că drept cinstitorii ortodocși din Câmpina au putut participa la această slujbă. Și în acest an mai multe biserici din Câmpina au oficiat această slujbă.
Conform datinilor Prohodul Maicii Domnului se cântă în biserici combinat cu slujba Vecerniei Mari. Se oficiază toate cele ale Vecerniei, iar la cântarea slavei se bat clopotele bisericii iar preoții scot din altar Epitaful Maicii Domnului, sau Icoana Adormirii Maicii Domnului, acestea fiind puse pe o masă în mijlocul bisericii, acest ritual fiind similar cu scoaterea Epitafului la Vecernia din
Vinerea Mare. După scoaterea Epitafului se săvârșește restul Vecerniei, apoi se începe cântarea Prohodului Maicii Domnului. Această cântare este similară cu Prohodul Domnului, păstrând cele 3 stări singura diferență fiind că versurile sunt închinate Maicii Domnului. După ce se termină cântarea Prohodului, preoții poartă Epitaful în procesiune în jurul bisericii, apoi acesta rămâne în mijlocul bisericii până pe 15 August.
Un moment unic a fost la Biserica Sfânta Treime din Câmpina, unde a fost scos Epitaful Maicii Domnului, acesta fiind unic, deoarece spre deosebire de alte Epitafuri și icoane cu Adormirea Maicii Domnului cel de la Câmpina înfāțișează doar pe Sfânta Fecioară și pe Iisus Hristos purtând în brațe Pruncul Sfânt. Această reprezentație simbolizează faptul că atât sufletul cât și trupul Sfintei Fecioare au rămas în comuniune cu Iisus Hristos, a explicat părintele Răzvan Topală.
În România aproximativ 2,2 milioane de oameni își sārbătoresc azi ziua de nume, 1,8 milioane fiind femei. Mulți cred că nu se spune “La Mulți Ani!” pe 15 August, fiind ziua Adormirii, însă este important de știut că toți sfinții ortodocși sunt prăznuiți în ziua morții lor deoarece atunci aceștia au trecut la viață dumnezeiască. Pe această cale redacția Campineanul.ro dorește să ureze: La Mulți Ani și multă sănătate tuturor celor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria!