Maeștrii jazz-ului au „strălucit” în acest weekend la Ploiești.

Cultural (Categoria articolului)

Din fericire în acestă vreme, când parcă viața merge din criză în criză, societatea prahoveană mai are parte și de mici momente de destindere, momente prin care poate să evadeze câteva clipe din cotidian și să uite de problemele apăsătoare al vieții. În ciuda costului tot mai ridicat al vieții, românii nu se sfiesc să aloce din când în când câte o sumă de bani pentru evenimente care să le bucure sufletele. Aici vorbim de festivalurile cu poate chiar sute de mii de oameni, sau comeptițiile sportive jucate cu zeci de mii de oameni din tribune. Nici la Ploiești prahovenii nu s-au „zgârcit”, drept dovadă celebrul festival de jazz s-a bucurat de o audiență consitentă. Un lucru firesc, având în vedere afișul încărcat cu nume „grele” ale acestui gen de muzică, extrem de iubit în România.

Ploiești Jazz Festival nu se rezumă doar la sala scenă „Ion Baciu” a Filarmonicii Paul Constantinescu. Activități în legătură cu festivalul au avut loc în mai multe locații din Ploiești, iar evenimentul a fost a promovat prin mai multe mici concerte în fața clădirii Consiliului Județean și prin caravana festivalului care s-a plimbat prin municipiu pe parcursul lunii Octombrie. Și în zilele de concerte au avut loc expoziții aflate în strânsă legătură cu jazz-ul din România, dar care au urmărit și promovarea talentelor locale. Aici este vorba de expoziția din AFI Palace, și expoziția de pictură semnată de elevii Liceului de Arte „Carmen Sylva”.

Despre muzică putem zice mule lucruri la superlativ, sau probabil este de ajuns să lăsăm aplauzele oamenilor să vorbească de la sine. Era totuși greu să nu iasă un evenimtent excepțional, având în vedere că majoritatea muzicienilor sunt câștigători de premii Grammy. Jazzul este în general despre maiestrie și eleganță, despre abilitatea de a stăpâni un instrument muzical aproape de perfecțiunea interpretării şi tehnicii, folosind procedee care nu sunt accesibile fără un anumit nivel de pregătire şi mii de ore de exercițiu. Este un gen muzical mai complex, care atrage în general un public mai select, cu anumite cunoștințe muzicale. Prin urmare, artiștii știu în faţa cărui public trebuie să performeze și nu își permit să evolueze pe scenă fără a o interpretare la superlativ. Contează și notorietatea evenimentului la care perticipă iar festivalul de la Ploiești este unul dintre cele mai prestigioase și cele mai așteptate evenimente din an.

La festival a participat „lumea bună” a orașului Ploiești, în public aflându-se oameni de cultură, muzicieni, dar și mulți simplii ascultători, iubitori ai jazz-ului, Îmbrăcată elegant, în concordanță cu evennimentul, lumea a venit în număr destul de mare la Sala Filarmonicii. Au fost vizitatori și pe esplanada Palatului Culturii, unde lumea a venit să viziteze piața festivalului și au putut urmări concerte de muzică live susținute de artiști locali, iar pe un ecran LED s-au transmis live concertele de pe scena principală.

Trebuie să vorbim și de expoziția de la AFI Palace Mall, unde sigur sutele de vizitatori care frecventează mall-ul și-au aruncat un ochii peste acele afișe de colecție ale diferitor festivaluri și evenimente de jazz petrecute în ultimii 53 de ani atât în Ploiești cât și în țară. Cu această ocazie ne aducem aminte că primul festival de jazz din România a fost organizat chiar la Ploiești, în anul 1969. În perioada grea a comunismului, când jazz-ul era considerat ca “musica non grata”, festivalurile de jazz nu au mai fost aprobate.

Acum este  momentul să vorbim despre șcena „Ion Baciu”, acolo unde au avut loc marile concerte programte pentru această ediție. În fiecare seară, începând de miercuri până duminică am avut parte de muzică de cea mai înaltă calitate. Festivalul a fost deschis de un număr cu artiști ai municipiului, Orchestra Filarmonicii Ploiești împreună cu reputata trupă Ploiești Jazz Trio, care au prezentat publicului, sub bagheta doamnei dirijor Simona Strungaru - „Unspoken”, un spectacol de excepție care a îmbinat muzica clasică cu jazzul.

Seara de joi a fost deosebită deoarece a urcat pe șcenă Orchestra Națională de Jazz a Franței. Încălzirea însă, a fost făcută tot de niște francezi, pe nume lor ”Funky Dudes”, un qvartet condus de Nicolas Simon, care au delectat publicul împreună cu Benjamin Henocq.

De departe unul dintre cele mai așteptate nume din acest an a fost Orechestra Națională de Jazz. Aceasta s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și au părăsit șcena în aplauzele zgomotoase și admirația publicului, care a plecat de-a dreptul încântat și majoritatea nerăbdătoare să revină și în restul zilelelor pentru programul divers al festivalului.

Vineri, în ceea de-a treia zi, publicul a fost și mai numeros pentru că urma weekend-ul, iar lumea putea să petreacă fără grijă până seara târziu. Concertele de la scena principală au început, la fel ca și zilele precendente, la ora 19:00. De acestă dată startul regalului de jazz a fost dat pe ritmuri latino, quartetul format din Maria João (voce),  Mário Loginha (pian), António Quintino (bas) și Alexandre Frazão (tobe),  făcând lumea să se simtă ca la o petrecere sud americană. A fost un concert plin de enrgie, emoție și senzualitate. Seara a fost încheiată de invitații de peste ocean, veniți chiar din țara unde s-a născut jazz-ul, Statele Unite ale Americii. Este vorba de Benito Gonzalez Trio, format din Benito Gonzlaez, Jeff „Train” Watts și Will Slater. Dacă ați urmărit filme americane mai vechi poate v-ați întrebat cum este atmosfera aceea specifică dintr-un pub din New York sau New Orleans. Cine a fost vineri la Ploiești Jazz Festival a putut afla. Exact la asta ne-a dus cu gandul Benito Gonzalez Trio. Pianul, acompaniat de tobe cu atingerile fine ale contrabasului ne-au dus exact cu gândul la acestă atmosferă. Mai lipsea un pahar de whiskey fin sau bourbon și puteai să „juri” că ești undeva prin New Orelans la un concert.

Sâmbăta, ca de obicei ziua cea mai bună din punct de vedere al participării la orice festival, a adus și la Ploiești mulți spectatori. Kristin Asbjørnsen Trio a deschis seara într-un concert plin de emoție, cei trei artiști cu origini din Norvegia și Gambia  prezentând audienței albumul „Traces of You”. Seara a fost încheiată de chitaristul născut în Franța la Grenoble, Romain Pilon, care a concentrat în trio împreună cu Jason Brown și Geraud Portal.

În ultima seară de festival solista israeliană Daphna Levy, împreună cu Tamir Miller, Leon Habib și Răzvan Cojanu, ne-au invitat să ne visăm pe malurile calde și liniștite ale lacului “Marea Galileei”, aceștia prezentându-ne proiectului cântăreței „Sea of Galilee”. Ajunși la ultimul număr din acest an de la Ploiești Jazz Festival, evenimentul nu se putea încheia altfel decât cu un trio din Statele Unite. Trio of Liberty cu Joris Teepe, Owen Hart Jr. și Don Braden au închis cele 5 seri de muzică, etalând din nou eleganța și clasa jazz-ului, într-un mod în care doar americanii știu să o facă.

Publicul a plecat încântat după cele 5 zile de spectacol, iar cu siguranță mulți dintre ei își doresc să revină și la edițiile următoare. Ca în fiecare an totul a fost oganizat în cel mai mic detaliu, astfel încât tot orașul să fie implicat, iar ploieștenii să simtă că la ei în oraș se defășoară unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din ţară.

 

Felix Precup