Spectacol pe cerul nopții. Două evenimente astronomice importante au putut fi urmărite cu ochiul liber.

Actualitate (Categoria articolului)

Luna Martie a lui 2023 nu s-a sfiit să ne ofere fenomene astronomice rare, unele dintre ele chiar văzute și cu ochiul liber, fără niciun fel de echipament necesar. La începutul lunii am avut pentru prima dată, după mult timp, de o conjuncție de seară între planetele Venus și Jupiter, fenomen pe care îl vom mai putea observa abia peste 16 ani, în 2039. Pe lângă asta, am avut seri în care cerul a fost foarte curat, iar Marte a strălucit atât de puternic, încât până și camerele unui smartphone puteau fotografia și diferenția culoarea roșiatică a planetei. În alte seri, cunoscătorii sau simplii amatori au putut explora cu ajutorul aplicației Skyview constelația Fecioarei, chiar și de pe străzile municipiului nostru.

Luna Martie nu se oprește însă din a ne oferi spectacole de seară. În perioada 24-27 Martie pe cer s-a putut observa o nouă conjuncție. De această dată este vorba despre o conjuncție superbă între Lună și Planeta Venus. La apus, o semilună foarte subțire și Luceafărul Nopții au fost aliniate, iar pe parcursul nopții planeta Venus a lăsat impresia ochiului uman că se ascunde în spatele Lunii. Cei care dețin și un telescop au putut să exploreze și mai mult tainele universului, planeta Uranus fiind vizibilă prin telescop deasupra satelitului nostru natural.

Pe 23 Martie s-a mai produs un fenomen rar, dar care din păcate nu s-a putut observa decât cu cele mai performante telescoape. Planeta pitic, Pluto, a trecut pentru prima dată după 250 de ani din Capricorn în Vărsător, unde va poposi pentru următorii 20 de ani. Pentru astrologi Pluto este considerată planeta renașterii și a morții, datorită deplasării foarte lente a acestei plante, tranzitul ei dintr-o constelație în alta este văzută ca o previziune a revoluției sau a schimbării. Noi sperăm că această schimbare sau revoluție este înspre bine. Până vom afla cum ne "influențează" Pluto în Vărsător vă invităm să priviți spre univers și să vă bucurați de spectacolul pe care ni-l oferă seară de seară.

Poze: Robert Carstoiu, Anca Florea