Ziua Regalității la Serata Culturală Elstrar

Cultural (Categoria articolului)

Serata culturală ELSTAR cu numărul 95 a marcat un eveniment important din istoria României, 10 mai Ziua Regalității. Evenimentul, puțin diferit de tipicele lansări de carte, a avut loc joi, 9 mai ora 18.00, în cadrul librăriei Elstar. 

Așa cum ne-a obișnuit, Codruț Constantinescu, amfitrionul evenimentului, a făcut o scurtă introducere în subiectul serii, prezentându-l pe istoricul Daniel Alin Ciupală care s-a aflat pentru a 3-a oară în centrul Seratelor culturale Elstar. Profesor și muzeograf, acesta a lansat și alte cărți istorice, importante pentru noi, menite să mențină „trează” istoria.

În seara de joi, domnul Ciupală a prezentat, într-o manieră inedită, unică și nemaiauzită povești despre cei patru regi pe care i-a avut România, prezentând, totodată, o țară mai așezată, cuminte și inteligentă. 

Poveștile au pornit chiar de la Carol I, care a preluat conducerea țării noastre și ne-a oferit independență, căruia îi datorăm mii de mulțumiri pentru modernizarea României. Tot acesta a construit și Crucea Domnitorului din satul Melicești, care ne aduce aminte de vizita pe care domnitorul a făcut-o acolo. A fost scos în evidență caracterul opozant dintre Carol I și Alexandru Ioan Cuza, cel din urmă neavând conduita morală exemplară pe care o purta Carol I. 

După moartea unchiului său, pe tronul României a ajuns Ferdinand I, mare savant, erudit și catolic practicant, care nu s-a putut apropia de moarte până când Papa nu și-a ridicat excomunicarea primită pentru botezarea fiilor săi ortodocși. Acesta și-a ținut promisiunile făcute românilor chiar și în cele mai nefavorabile momente, dând dovadă de respect și dedicație pentru țara sa și oamenii care o ocupau. 

Contrar predecesorilor săi, Carol al II-lea, fiul lui Ferdinand, a fost o mare bătaie de cap prin comportamentul său vulcanic și impulsiv. Acesta a înlăturat-o din atribuții pe Regina Maria, neputând accepta părerile acesteia, care nu era de acord cu felul său de a fi. Acesta, într-un final, pleacă în exil, fiind înlocuit de Mihai. Regele Mihai s-a opus comunismului, făcând o așa zisă grevă regală, iar ulterior a abdicat în urma unui șantaj. 

Nu s-a vorbit numai de conducerea acestor regi. Daniel Alin Ciupală a amintit câmpinenilor de întâmplări mai puțin știute, care au avut loc chiar în orașul nostru. Prin talentul și pasiunea sa, domnul Ciupală a făcut mai palpabilă istoria, povestind în detaliu și cu o așa ardoare, stârnind publicului interes la fiecare cuvânt. 

Această seară a dovedit că istoria este o poveste, considerată de greci o artă, nu o știință, care a adus în Librăria Elstar pasionați de cultură și căutători de adevăr. Evenimentele de acest fel păstrează vie amintirea trecutului, fără de care oamenii ar lăsa să treacă pe lângă ei astfel de sărbători naționale cum ar fi Ziua Regalității. 

 

Alexia Bordei