Stare de alertă epidemiologică în România. Ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări că viața de zi cu zi a românilor nu va fi afectată.

Actualitate (Categoria articolului)

În urma creșterii accelerate de infectări cu diferite tulpini ale virusului gripal, Ministrul Sănătății a decis să emită o stare de alertă epidemiologică, acesta a menționat că a evitat să declare epidemie de gripă, deoarece acest lucru ar însemna că Ministerul Sănătății ar fi trebuit să impună restricții cu referire la izolare și distanțare, lucru pe care Alexandru Rafila nu îl dorește. "Declararea epidemiei ar însemna generarea automată a anumitor restricții. Abordarea noastră a venit în sprijinul activității normale, să menținem școlile deschise. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer recomandări, decât restricții”, a declarat ministrul în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o în cursul zilei de ieri.

 

Recomandările pentru populație: pentru a evita infectarea cu virusul gripal, există un set de recomandări pentru populație, similare cu cele din pandemie, însă respectarea acestor măsuri râmâne volunatară, lumea nu va fi obligată să poarte mască sau să nu participe la adunări cu un număr mare de participanți. Principalele recomandări pentru prevenția infectărilor cu gripă:

-        purtarea măștii de protecție în special în zonele aglomerate

-        evitarea pe cât posibil a zonelor aglomerate

-        contactarea medicului de familie în cazul apariției simptomelor specifice gripei

-        izolarea voluntară la domiciliu până la vindecare simptomelor

Măsuri luate în unitățile sanitare: deși existau temeri că în cazul unui val mari de infectări spitalele nu ar mai face față și s-ar putea ajunge din nou la o situație dramatică precum cea din timpul pandemiei când Spitalul Municipal Câmpina, precum și multe alte spitale din România au fost destinate special tratamentului de CoVid, Alexandru Rafila a menționat că "nu este o situație dramatică", iar accesul în unitățile medicale va fi asigurat tuturor persoanelor în condiții de siguranță. Astfel în spitalele din țară se vor lua următoarele măsuri:

-        Triajul pacienților

-        Stabilirea unor culoare separate pentru pacienții infectați cu gripă

-        Purtarea echipamentului de protecție, inclusiv masca atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți și vizitatori

-        Adaptarea programului de vizită a apraținătorilor pacienților internați în baza unei analize de risc realizată DSP.

Școlile vor începe fizic pe 9 Ianuarie fără nici o restricție: în cadrul aceleiași conferințe de presă, minstrul educației Ligia Deca a declarat că după vacanța de iarnă cursurile se vor desfășura normal, conform programei stabilite la începutul anului școlar. Astfel în Câmpina la fel ca în toată țara, elevii vor revenii în bănci pe 9 Ianuarie. Și pentru elevi și caderele didactice au fost emise niște recomandări pentru prevenție:

-        opțional, purtarea măștii de protecție

-        triajul zilnic al elevilor

-        aerisirea periodică a sălilor de curs

-        limitarea numărului de vizitatori din afara unităților de învătământ

-        recomandare în cazul în care un copil prezintă simptome, să rămână izolat la domiciliu până la dispariția simptomelor

-        contactarea medicului de familie de către părinții, în cazul în care copilul prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii