Sfârșitul verii aduce un nou val de caniculă și disconfort termic ridicat. Câmpina sub cod galben! Care sunt riscurile pentru sănătatea oamenilor?

Actualitate (Categoria articolului)

Finalul lunii august aduce un nou val de caniculă peste România. Mai multe zone din țară, printre care și zonele de câmpie și deal din județul Prahova se află sub cod galben de caniculă de disconfort termic accentuat.

În Câmpina se așteaptă temperaturi de până la 33 de grade pe timpul zilei și nopți tropicale cu temperaturi de peste 18 grade. Din păcate, chiar dacă temperaturile nu se vor mai ridica la valorile din valurile precedente de caniculă din acest an, disconfortul termic va accentua efectele resimțite de corpul uman.

 

În această perioadă poate apărea sindromul epuizării termice.

Epuizarea termică se manifestă prin simptome care pot afecta activitățile de zi cu zi. Cele mai des întâlnite simptome ale epuizării termice sunt transpirație excesivă, oboseală cronică, stări de somnolență accentuată, amețeli, stare generală alterată, greață, vărsături, crampe, stare de agitație/nervozitate, insomnie și dureri de cap. Epuizarea termică este un rezultat al pierderii excesive de apă și săruri minerale și poate apărea chiar și în starea de repaus, datorită indicelui de umiditate a aerului foarte ridicat. În cazul în care prezentați unul sau mai multe simptome ale epuizării termice, specialiștii recomandă repaus la locuri umbroase și răcoroase, hidratare cu lichide bogate în săruri minerale și evitarea deplasărilor și activităților fizice în intervalul orar 12:00 - 17:00.

 Nici animalele de companie, mai ales cele care locuiesc în curți, nu sunt ferite de efectele temperaturilor ridicate. La acestea se pot observa simptome precum oboseală cronică, vărsături, stare generală alterată, dar și un comportament agresiv. Medicii veterinari recomandă adoptarea următoarelor măsuri pentru protejarea animalelor de companie: asigurarea unui loc cu umbră, în cazul în care acestea locuiesc în exterior, asigurarea unei surse de apă rece, asigurarea apei proaspete la fiecare 3 ore, evitarea plimbărilor în aer liber între orele 12:00 - 18:00.

La Câmpina temperaturile vor rămâne ridicate până miercuri, când maximele atinse pe timpul zilei nu vor mai depăși pragul caniculei.

 

Felix Precup