De ce a demisionat Marian Nistor?

Actualitate (Categoria articolului)

Presiuni, discriminare, atac la persoană, controale, audit – Acestea sunt doar câteva dintre armele cu care actuala conducere a administrației publice locale luptă de 2 ani de zile împotriva lui Marian Nistor, de ieri fost director al Serviciului de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina.

Cum a ajuns Marian Nistor „persona non grata” pentru Administrația Publică Locală a municipiului Câmpina?

Exprimarea publică a unor convingeri politice diferite de cele ale conducătorilor, curajul de a spune lucrurilor pe nume, corectitudinea, decența, competența și interesul pentru binele general, l-au transformat pe Marian Nistor într-o țintă, la care s-a tras din toate direcțiile ani de zile.

Orice interpelare solicitată de acesta, orice încercare de comunicare cu conducerea Primăriei nu au făcut decât să adâncească prăpastia dintre cele două entități si să transforme relația profesională, esențială unei bune desfășurări a Serviciului, într-un război personal, în care Marian Nistor nu a făcut decât să se apere. Singurul mod prin care acesta putea lupta era calea legală... Astfel că o sesizare la Consililiu Național pentru Combaterea Discriminării era pasul natural pe care îl putea face. Ce a urmat? Un proces, care încă este pe rol și un lung șir de controale, mai multe propuneri de desființare a Serviciului de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina și evident înlăturarea din funcție a lui Marian Nistor... Toate aceste au fost însă respinse rând pe rând de Consiliul Local.

Nu trebuie uitat și Marian Nistor sigur nu o face, faptul că în cadrul audierilor din cadrul acestui proces, primarul în funcție, Alin Moldoveanu a făcut referire la subordonații săi ca fiind „slugi”. Acesta este unul dintre subiectele sensibile în relația dintre cei doi și constituie un element esențial în decizia lui Marian Nistor de a demisiona.

Ce s-a întâmplat în ședința din 28 iulie?

Cum în sport învățăm să nu renunțăm nicioadată și că o luptă pierdută nu înseamnă neapărat pierderea războiul... s-a mai comandat un audit.

Acesta a fost subiectul care a umplut paharul. Nu auditul în sine, cât modul în care s-a comunicat (sau mai precis nu s-a comunicat) între conducerea Primăriei și Serviciul de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina.

În ședința din 28 iulie a Consiliului Local Municipal Câmpina, Marian Nistor a fost chemat, în sfârșit, să explice rezultatul auditului (sau cel puțin așa a crezut el) după nenumărate încercări de a transmite rezultatul acestuia către comisii.

Este de notorietate faptul că în ședințele Consiliul Local al Municipiului Câmpina se nasc de fiecare dată tot felul de situații tragico-comice cu fiecare reunire, iar cea din 28 iulie nu a făcut excepție. Înainte de punctul Diverse de pe ordinea de zi, primarul Alin Moldoveanu a părăsit sala, iar discuțiile au fost conduse și direcționate corespunzător listei primite, de președintele de ședință, Roxana Gheorghe. Nimic neobișnuit, de altfel, pănă acum...

Execuția publică a lui Marian Nistor

Unul dintre subiectele de la punctul Diverse, de pe Ordinea de Zi, a fost o discuție, structurată sub formă de întrebări cu răspuns închis, scoase din context, despre Raportul de Audit al Pieței Centrale din Municipiu. În calitate de director, Marian Nistor a încercat, înainte de a răspunde la aceste întrebări, să afle dacă toți consilierii locali sunt la curent cu respectivul raport, în condițiile în care nu a fost invitat să participe la nicio comisie de specialitate premărgătoare oricărei ședințe de consiliu local, așa cum este normal. Acesta a fost momentul când cei mai mulți dintre consilierii locali prezenți au înțeles că sunt induși în eroare și au ales să părăsescă sala de ședințe, fiind în necunoștință de cauză asupra subiectului, neprimind materialele de ședință și realizând că aceasta nu este o discuție ci un inchizitoriu dintr-o luptă personală la care nu voiau să participe. Orice intervenție, oricât de argumentată ar fi fost de către Marian Nistor, ea era imediat desființată de președinta de ședință, pe motiv că răspunsul nu era formulat simplu cu Da sau Nu. Finalul ședinței a fost unul așteptat: toată lumea și-a luat jucăriile și a plecat acasă, lăsând soarta câmpinenilor pe o altă dată...

Concluzii

Ceea ce nu a reieșit din niciun material făcut public pînă acum este faptul că în urma celebrului Audit, Marian Nistor rămâne cu un dosar curat, fără nicio urmă de îndoială asupra calității sale de profesionist. Auditul comandat îi este în fapt favorabil, iar demisia înaintată de acesta în cursul zilei de ieri este una de onoare, care pune punct unei agonii de 2 ani, în care datorită convingerilor sale a fost persecutat fără întrerupere.

Conform declarațiilor făcute de Marian Nistor pentru campineanul.ro, aceată demisie, ce va intra în vigoare de la 1 septembrie este începutul unei lupte libere și transparente, fără presiuni, pentru a aduce Câmpina pe un făgaș de normalitate. De la 1 septembrie Marian Nistor va începe activitatea profesională în mediul privat, la una dintre cele 3 companii naționale care n-au întârziat să îl oferteze și își va continua activitatea politică nestingherit.

Municipiul Câmpina pierde, pentru moment, un om esențial în bunul mers al administrației locale, dar poate câștiga, pe termen lung un lider de care câmpinenii au nevoie.