Astăzi românii sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din an.

Cultural (Categoria articolului)

Pe 6 August atât creștinii ortodocși cât și cei catolici sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din an, deoarece această minune săvârșită de Iisus reprezintă momentul în care acesta s-a arătat apostolilor ca Fiul lui Dumnezeu, de asemenea Schimbarea la Față reprezentând și cea mai de seamă vestire a Învierii. Conform Evangheliei, Schimbarea la Față sau Transfigurarea Domnului este un eveniment, în care Iisus din Nazaret a fost văzut de apostolii Săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor, a devenit strălucitor, a vorbit cu proorocii Moise și cu Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu. „Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți.”

Desigur o asemenea sărbătoare are o însemnătate deosebită pentru creștini, tocmai de aceea în jurul Pobrejaniei sau Obrejaniei, așa cum este numită denumită în popor Schimbarea la Față, au apărut mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Probabil mulți am auzit de la părinți sau bunici că pe “6 August e sărbătoarea cu cerbul”, teoretic este ziua în care cerbul “spurcă” apa. În realitate însă, cei ce se ocupă de studiul acestor tradiții au stabilit că această superstiție vine din zona satelor din România, unde oameni pregătindu-se de această sărbătoare și de Adormirea Maicii Domnului, adesea spălau covoare și alte textile în apa râurilor, astfel apa devenind murdară și nepotabilă. Desigur aceste sărbători coincid și cu începutul perioadei de împerechere a cerbilor, deci este foarte posibil ca această superstiție să se fi creat și datorită faptului că în perioada respectivă, cerbii circulă mai mult prin păduri și duc lupte aprige pentru supremația cârdurilor de ciute. 

Calendaristic Schimbarea la Față este în apropierea venirii toamnei, tocmai de aceea în tradiția populară se crede că toamna începe odată cu Pobrejenia, se mai spune prin popor că frunzele își “întorc fața” și încep să îngălbenească. Tot în popor se mai spune că dacă pe 6 August este vreme însorită va fi o toamnă roditoare, în schimb dacă plouă, pomii de toamnă vor fi mai puțin roditori. 

Există desigur și obiceiuri care au legături cu datinile bisericii, creștinii ortodocși obișnuiesc să ducă la biserică pachete ce conțin struguri, faguri de miere și alte fructe specifice verii, pe care apoi le dau de pomană, de asemenea se obișnuiește ca după Sfânta Liturghie să se facă și o slujbă de pomenire a celor adormiți.