Ziua Independenței României este sărbătorită pe 10 mai.

Actualitate (Categoria articolului)

După ani de dubii, dezbateri și neînțelegeri, Ziua Independenței Naționale se sărbătorește, în sfârșit în ziua potrivită. 10 Mai și nu 9 Mai așa cum regimul comunist a încercat să impună cu forța, dorind să șteargă din memoria colectivă Ziua Națională a României (sărbătorită între 1866-1947), este de fapt și de drept ziua în care a fost proclamată Independența României și eliberarea de sub influența Imperiului Otoman.

Ziua Regalității, așa cum este denumită la general ziua de 10 Mai, este de altfel o zi cu triplă semnificație istorică, însă diluarea importanței acesteia ne-a făcut de-a lungul timpului să nu îi mai acordăm respectul cuvenit. Pe 10 mai marcăm așadar:

Începutul Domniei lui Carol I

Pe 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen a intră în București și începe o domnie de 48 ani, cea mai lungă din istorie. Acesta este momentul în care, în conștiința românilor ziua de 10 Mai devine Ziua Națională și Ziua Dinastiei.

Ziua Independenței Naționale

Pe data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu ținea un discurs în Parlamentul României, în care făcea referire la Independența Românniei, pentru ca pe 10 mai Senatul să voteze, iar domnitorul Carol I să proclame oficial independența față de Imperiul Otoman.

Încoronarea primului rege al țării

La 10 Mai 1881, Parlamentul României votează transformarea țării din Principat în Regat, iar Carol I este încoronat Rege al României

Ca zi națională, 10 Mai era sărbătorită de toți românii, existând la vremea respectivă o tradițională bătaie cu flori, denumită „bătaia de flori de la șosea”. Celebrarea zilei naționale pe data de 10 mai a fost interzisă inițial în 1917, după ocupația germană, iar ulterior, în 1947, după abdicarea forțată a regelui Mihai și instaurarea reginul comunist, s-a înercat stergerea ei din memoria colectivă.

După mai bine de un deceniu de dezbateri și contraziceri între istorici și politicieni, Parlamentul României a decis printr-o lege adoptată anul trecut ca Ziua Independenței României să nu mai fie marcată pe 9 mai. Astfel astăzi, pentru prima dată de la căderea regimului comunist, Ziua Independenței României va fi celebrată pe data de 10 mai, în loc de 9 mai, data la care se sărbătorea până acum.

 

NIHIL SINE DEO