Poluare peste medie la Câmpina joi seară. Care a fost motivul? 

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Joi seară toți câmpinenii au putut observa cum un strat gros de ceață s-a așternut peste oraș, iar aerul a devenit greu de respirat. De asemenea în jurul orei 19.00, stațiile de măsurare a aerului arătau un indice de poluare foarte ridicat (102). Indicele de poluare a crescut așadar cu peste 40 de unități față de media normală, aerul fiind încărcat în mare parte cu particule mai mici de 2.5 microni, compuși ce pot provoca probleme oamenilor cu afecțiuni pulmonare sau celor care sunt mai predispuși la alergii. 

Motivul pentru care toată harta municipiului “s-a înroșit”, este un fenomen meteorologic mai rar întâlnit la noi în țară. Conform ANM un nor uriaș de praf saharian a traversat mai multe țări din Europa, printre care și România. Aceasta a fost cauza care a dus la un nivel foarte crescut de poluare și în Municipiul Câmpina. „Praful saharian e ca o ceață, e format din microparticule. Pentru starea de sănătate a plămânilor noștri sunt foarte dăunătoare deoarece sunt formați din tot felul de silicați și alte particule nocive. Pacienții care suferă de astm bronșic sau cei care sunt predispuși la anumite forme de infectii respiratorii pot să aibă anumite exacerbări ale bolii. Recomandăm ca atunci când sunt aceste alerte să se evite expunerea la aer liber, să nu se facă jogging, iar dacă trebuie să ieșim și ne știm cu o afecțiune respiratorie, să purtăm mască în acea zi”, a declarat medicul pneumolog Cristian Oancea, pentru adevărul.ro. 

Norul de praf saharian s-a risipit pe parcursul nopții, iar calitatea aerului a revenit la normal spre dimineața zilei de vineri. Cu toate acestea, ANM atenționează că un nou val de praf saharian poate traversa România și în seara de 1 Martie.

 

Felix Precup