Vegetarianismul la copii. PRO sau CONTRA?

Lifestyle (Categoria articolului)

Vegetarianismul și veganismul reprezintă, fără doar și poate, în momentul de față un trend. Pentru unii este stil de viață, însă pentru alții este doar cool. Dacă până acum ceva vreme subiectul era tratat cu superficialitate, din diverse motive, extinderea acestui stil de viață/trend către creștea și educația copiilor a stârnit foarte multe polemici.

Este bine sau nu este bine să ne creștem copiii fără carne?


Unii specialiști afirmă că proteinele din surse vegetale nu sunt suficient de bune, iar copii care nu consumă proteină animală tind să dezvolte în timp mai multe boli decât cei care consumă. Subponderabilitatea este una dintre aceste boli.
Conform unui studiu publicat recent de revista Pediatrics, folosind date adunate de la aproape 9000 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani, care au participat la acest program, ce s-a întins pe o perioadă de 11 ani, s-a constatat faptul că nu există diferențe semnificative între copiii vegetarieni si cei non-vegetarieni în ceea ce privește valorile standard ale indicelui de masă corporală, înălțime, nivelul feritinei serice sau al vitaminei D. Cu toate acestea, copiii vegetarieni aveau șanse aproape duble să fie subponderali.
În același timp însă, s-a constatat că vegetarienii și veganii au un risc mai mic de a dezvolta boli precum obezitate, diabet zaharat de tip 2, boala cardiacă ischemică, hipertensiunea sau anumite forme de cancer. Se pare că riscul redus de îmbolnăvire ține de unele particularități ale regimului vegetarian, precum consumul unei cantități mai mari de legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și soia. Mai mult, regimurile vegetariene echilibrate sunt considerate a fi potrivite pentru orice categorie de vârstă (inclusiv copii și vârstnici) și chiar femei gravide sau care alăptează.
Este foarte important, în acest context, să conștientizăm și faptul că în lume există nații întregi care nu au pus niciodată gura pe carne, în special în comunitățile asiatice, unde practicarea vegetarianismului sau veganismului este naturală și perpetuă iar aceștia par să trăiască foarte bine si să fie sănătoși.

De știut!
•    Arnold Schwarzenegger nu a mâncat nici un gram de carne toată viața. Medicii au interzis părinţilor copilului, care a avut un defect grav de inimă, să-i se dea carne.
•    Toţi cei patru copii ai lui Paul McCartney sunt vegetarieni înnăscuţi. Lui Sir Paul îi place să-şi amintească cum fiica lui, Stella, fiind la şcoală primară, a fost mândră de faptul că avea conştiinţa împăcată în faţa animalelor.

În altă ordine de idei, copilul, cand este mic, are tendința să refuze carnea la primele mese, până când este forțat de părinți să o consume, prin amestecarea acesteia, mărunțită, în alte alimente pasate. Ulterior, acesta se obișnuiește cu gustul și nu o mai respinge.

Concluzii
Există, așadar,  extrem de multe controverse pe această temă. Ceea ce este important de reținut este să nu ne lăsăm influențați de trend sau de părerile unora ce par uneori mai avizați decât noi. Vegetarianismul sau veganismul nu poate să fie o decizie bazată pe influențe externe. Fiecare dintre noi trebuie să își cunoască propriu corp și reacțiile pe care le are la toți factorii externi, alimentația implicit.  Excesul, în orice domeniu, stil de viață sau comportament este cel care dăunează. Corpul cere cât are nevoie. Tot ce este peste este doar plăcerea creierului... Astfel că, cel mai important în viață este să facem totul cu măsură și să ne bucurăm de ceea ce facem!